ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
01_12_2020

Τρεις κατοικίες στην Κεχριά

hhharchitects - Νικήτας Χατζημιχάλης, Ιωάννα Χολέβα _ 2015

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
2011
Χρόνος αποπεράτωσης
2015
Συνολική επιφάνεια
350m2
Επιφάνεια οικοπέδου
4300m2
Κόστος
620000€
Διεύθυνση έργου
Κεχριά, Σκιάθος, Σποράδες, Μαγνησία

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το συγκρότημα αφορά τρεις εξοχικές-εποχιακές κατοικίες κατασκευασμένες σε μια κατάφυτη βουνοπλαγιά της Σκιάθου, με θέα προς τις δυτικές ακτές του νησιού και το ανατολικό Πήλιο. 

Το φυσικό περιβάλλον μας καθοδήγησε στη βασική αρχιτεκτονική επίλυση του συγκροτήματος, τη διάσπασή του σε επί μέρους όγκους, που ακολουθούν την έντονη κλίση του εδάφους, και την τοποθέτησή τους σε γραμμική διάταξη, παράλληλα με τη θέα προς τη θάλασσα. Οι όγκοι, σε απόσταση μεταξύ τους, σχηματίζουν εσωτερικές αυλές και βεράντες, ενδιάμεσους χώρους, που αποτελούν την καρδιά κάθε κατοικίας. 

Με τη χρήση πέτρινων τοίχων προς τον βορρά, απ’ όπου γίνεται και η είσοδος των κατοικιών, το συγκρότημα παρουσιάζεται ενιαίο και κλειστό, ενώ η νότια πλευρά του ανοίγεται προς τη θέα, με τους ενδιάμεσους χώρους των κατοικιών να δημιουργούν στεγασμένες βεράντες και αυλές σε διαφορετικά επίπεδα, αναδεικνύοντας τη συνέχεια του μέσα και του έξω. Η συνέχεια αυτή είναι τόσο λειτουργική, όσο και οπτική, και επεκτείνει την κατοικία πέρα από τα όριά της. Επικρατέστερα υλικά είναι η πέτρα, προϊόν εκσκαφής, το ξύλο και το μέταλλο σε ελαφρές κατασκευές. Η αντίθεση των μεταλλικών συνδετικών στοιχείων και των μεγάλων γυάλινων ανοιγμάτων με τους στιβαρούς πέτρινους τοίχους αναδεικνύει τη σύνθεση και προσδίδει ελαφρότητα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αρχιτεκτονικό γραφείο
Στατική μελέτη
Επίβλεψη έργου
Φωτογραφία

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Δημοσιεύσεις
  • ΔΟΜΕΣ 0715, 'Βραβεία 2016', τ. 134, 2016.