ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
17_09_2019

Το τετράγωνο σπίτι

griik architects - Κωνσταντίνος Γρίβας, Αναστασία Κυριακίδη _ 2009

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
2006-2007
Χρόνος αποπεράτωσης
2009
Συνολική επιφάνεια
141m2
Επιφάνεια οικοπέδου
176m2
Κόστος
270000€
Διεύθυνση έργου
Ναυσικάς και Νεοπτολέμου, Παραλία Προαστίου, Πάτρα, Αχαΐα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ο τίτλος που έχει δοθεί στην κατοικία είναι ειρωνικός.

Αρχική πρόθεση και επιθυμία ήταν μια πολύ απλή και καθαρής λογικής μικρή οικία, αλλά τελικά ούτε σε κάτοψη αλλά ούτε και σε όγκο δεν ακολουθείται μια "καθαρή", ορθοκανονική λογική.  Tα περιγράμματα των χώρων και ο όγκος της κατοικίας ξεχειλώνουν και συρρικνώνονται κατά περίσταση για να εξυπηρετηθούν ιδιαίτερες ανάγκες που προέκυψαν λόγω θέσης, προσανατολισμού και σχήματος του οικοπέδου, αλλά και να βολευτούν επιμέρους επιθυμίες των ιδιοκτητών και ιδιαιτερότητες του κτηριολογικού προγράμματος. Οι κινήσεις αυτές- αλλοίωσης ενός αρχικού, γεωμετρικά καθαρού κελύφους - αποδείχτηκαν πολύ αποτελεσματικές στο να βολευτούν όλα εκείνα που θα θέλαμε μέσα σε έναν τόσο περιορισμένο χώρο, και τελικά αναδεικνύονται σε συνειδητή αρχιτεκτονική στρατηγική και γλώσσα. Έτσι "περίεργες" λύσεις όπως αυτή της ανάρτησης της ντουλάπας πάνω από το χώρο εισόδου λόγω έλλειψης χώρου, μετατρέπονται σε χαρακτηριστικά σημεία της κατοικίας (π.χ. κόκκινη ντουλάπα). 

Η κατοικία διαιρείται καθ' ύψος σε δύο διακριτές ζώνες: α) τη δημόσια ζώνη, ζώνη διημέρευσης που έχει σχέση με τη γη, τον κήπο, τη γειτονιά (ισόγειο και υπόγειο), και β) την ιδιωτική ζώνη, τα υπνοδωμάτια και τα λουτρά, τη σοφίτα, και το δώμα που ανοίγονται στη γύρω θέα. Ο βασικός αυτός καθ' ύψος διαχωρισμός εκφράζεται καθαρά και στη διαμόρφωση του κελύφους της κατοικίας. Το λευκό κονίαμα επενδύει την ιδιωτική ζώνη (όροφος, σοφίτα, στέγη) και τον τοίχο του ισογείου όπου εσωτερικά ανεβαίνει η σκάλα για τον όροφο.  Αντίθετα το ισόγειο μέσω των μεγάλων ανοιγμάτων ενοποιείται οπτικά και λειτουργικά με τον μικρό αλλά (σύντομα) καταπράσινο κήπο, όπου διατηρείται και μία μεγάλη υπάρχουσα λεύκα για να σκιάζει το σπίτι το καλοκαίρι. 

Η διάρθρωση του εσωτερικού είναι απλή. Στο ισόγειο διαμορφώνεται ένας απολύτως ενιαίος χώρος καθιστικού, φαγητού και κουζίνας και ένα προσαρτημένο λουτρό. Στον όροφο διαμορφώνονται 2+1 δωμάτια, ένα λουτρό και ένας εσωτερικός εξώστης με θέα προς το βουνό (Παναχαϊκό) από το μεγάλο νότιο παράθυρο. Το δώμα διαμορφώνεται ως χώρος χαλάρωσης και απόλαυσης του ανοιχτού ορίζοντα και της θέας προς τη θάλασσα (Πατραϊκός κόλπος) και τα απέναντι βουνά (Παλιοβούνα, Βαράσοβα). Οι δύο κλίμακες του σπιτιού τοποθετούνται η μία σε συνέχεια της άλλης και είναι ορατές από τη στιγμή που κάποιος θα εισέρθει στο σπίτι οδηγώντας άμεσα στο δώμα. 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αρχιτεκτονικό γραφείο
Στατική μελέτη
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
Γιάννης Παπακωνσταντίνου (Αγαπάκης Μελετητική)
Τρισδιάστατες απεικονίσεις

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Δημοσιεύσεις
  • ΔΟΜΕΣ 0513, ‘Δώματα και στέγες’, τ. 119, 2013, σσ. 20-25.
  • Θέματα Χώρου και Τεχνών (Design + Art in Greece), Ετήσια Επιθεώρηση, τ. 42, 2011, σσ. 38-45.
Εκθέσεις
  • 14F/21G Νέοι Έλληνες και Γάλλοι Αρχιτέκτονες, Νέο Μουσείο Μπενάκη, οδός Πειραιώς, (08/02 – 24/03), 2012.