ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
11_04_2021

Συγκρότημα κατοικιών στο Μαρκόπουλο Αττικής

Σπύρος Ρογκάν, Γιάννης Παπασιδέρης _ 1983

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Πολυκατοικίες
Χρόνος μελέτης
1980
Χρόνος αποπεράτωσης
1983
Συνολική επιφάνεια
600m2
Επιφάνεια οικοπέδου
1000m2
Ιδιοκτήτης
Ιδιώτης
Διεύθυνση έργου
Οδός Γεωργίου Πίνη, Μαρκόπουλο, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το συγκρότημα έχει κτιστεί σε οικόπεδο με αρκετά έντονη κλίση, του οποίου η έκταση περιορίζεται σημαντικά από ιδιωτικό δρόμο (δουλεία) στη βορινή πλευρά. Για να επιτευχθεί καλύτερη προσαρμογή στην κλίμακα του δομημένου ιστού της περιοχής, στην κλίση του εδάφους, αλλά και για να ενοποιηθούν οι ακάλυπτοι χώροι, βασική συνθετική επιλογή υπήρξε η διάσπαση του συγκροτήματος σε δύο διώροφους όγκους με pilotis, που έχουν τις ίδιες αναλογίες, αλλά διαφορετική διάρθρωση στις όψεις, Οι όγκοι αυτοί βρίσκονται σε διαφορετικές στάθμες και συνδέονται μεταξύ τους με το κεντρικό κλιμακοστάσιο.

Όσον αφορά τη λειτουργία, ο όροφος του κάθε όγκου αποτελεί ανεξάρτητο διαμέρισμα, που περιλαμβάνει καθιστικό, γωνιά τζακιού, χώρο φαγητού, κουζίνα, δύο υπνοδωμάτια και λουτρά. Μόνο ο πρώτος όροφος του ανατολικού όγκου υποδιαιρείται σε δύο μικρά διαμερίσματα με καθιστικό, χώρο φαγητού, κουζίνα, λουτρό και ένα υπνοδωμάτιο. Σε δύο δωμάτια η απόληξη του κλιμακοστασίου συνδυάζεται με τη διαμόρφωση ενός μικρού κλειστού κοινόχρηστου χώρου στο κάθε δώμα, που προορίζεται για κοινωνικές χρήσεις από τους κατοίκους κατά τους θερινούς μήνες. Στο pilotis, εκτός από την κεντρική είσοδο, υπάρχει πρόβλεψη για τη διαμόρφωση κοινόχρηστου χώρου παιχνιδιών.

Η μορφή του συγκροτήματος επιδιώχθηκε να είναι απλή με τονισμό του φέροντος οργανισμού. Τα φέροντα στοιχεία του συγκροτήματος είναι από ανεπίχριστο σκυρόδεμα, βαμμένα σε γκρι-μπεζ χρώμα και διατάσσονται σε τετραγωνικό κάναβο, 3,60 x 3,60 μ. που εκφράζεται με απόλυτη σαφήνεια στα pilotis. Τα στοιχεία πλινθοδομής είναι από πλινθοδομές επιχρισμένες και βαμμένες λευκές, ενώ τα κιγκλιδώματα, οι καμινάδες και όλα γενικά τα μεταλλικά στοιχεία είναι βαμμένα με ζωηρά χρώματα, ώστε να δημιουργούν αντίθεση με τους ουδέτερους χρωματισμούς της επιδερμίδας του κτηρίου.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Δημοσιεύσεις
  • 'Συγκρότημα Κατοικιών στο Μαρκόπουλο Αττικής', Θέματα Χώρου και Τεχνών, Τόμος 19,1988, σσ. 104-105.
  • 'Apartment Block', Βιβλίο-Οδηγός, 'Athens – A guide to recent architecture', Εκδοτικός Οίκος 'Ellipsis KONEMANN', London – Koln, 1998, σσ. 164-165. (έγινε και γαλλική έκδοση)