ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
04_03_2021

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Iδρύματος Ωνάση

Architecture Studio _ 2011

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Πολιτισμός
Χρόνος μελέτης
2002
Χρόνος αποπεράτωσης
2011
Συνολική επιφάνεια
18000m2
Ιδιοκτήτες
Αρίονα Ελλάς ΑΕ, Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης
Διεύθυνση έργου
Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 107, Αθήνα, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το κτηριολογικό πρόγραμμα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης περιλαμβάνει ένα θέατρο όπερας 900 θέσεων, ένα αμφιθέατρο-αίθουσα συνεδρίων-κινηματογράφο 200 θέσεων, ένα υπαίθριο αμφιθέατρο 200 θέσεων, βιβλιοθήκη, εστιατόριο και αίθουσα εκθέσεων. 

Το κτήριο σχεδιάστηκε ως ένα απλός, διαφανής όγκος κατασκευασμένος από μάρμαρο Θάσου, ανυψωμένος πάνω σε μια βάση από γυαλί. Οι προσόψεις είναι ταυτόχρονα αδιαφανείς και διαφανείς, ανάλογα με το αν τις παρατηρεί κανείς από κοντά ή από μακριά. Το έργο αποκαλύπτεται εν κινήσει, κατά την προσέγγιση προς το κτήριο. Η αδιαφάνεια της πέτρας αντισταθμίζεται από τη διαφάνεια, τον ρυθμό και την ύλη.

Αυτή η αστική σκηνογραφία βασίζεται στην επεξεργασία των όψεων του κτηρίου ως ζωντανής, ανταποκρινόμενης μεμβράνης που αντανακλά τη δραστηριότητα του ίδιου του Ιδρύματος και το άνοιγμά του προς την πόλη και τον κόσμο. Η απλότητα του όγκου και η αφαιρετική προσέγγιση της αρχιτεκτονικής έκφρασης δημιουργεί το  μνημειακό στοιχείο που θα θεωρούσε κανείς σχεδόν αδύνατο, λόγω του μικρού μεγέθους του οικοπέδου. 

Πέρα από τις προσόψεις, ένα πολύτιμο και απροσδόκητο αντικείμενο που συνδέει τις τρεις αίθουσες διασχίζει ολόκληρο το κτήριο. Πρόκειται για την καρδιά του έργου. Μεγεθυμένο από το κενό γύρω της, το περίβλημά της αποτελεί την ιδανική σκηνή για τις εκδηλώσεις της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, η παρουσία της οποίας είναι έντονη στην κλίμακα του κτηρίου και της πόλης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αρχιτεκτονικό γραφείο
Architecture Studio Παρίσι - Γαλλία
Στατική μελέτη
Αντισεισμική μελέτη
Μελέτη όψεων
Μελέτη πυροπροστασίας
Σύμβουλος θεάτρου
Ακουστική μελέτη
Φωτογραφία

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Πούδρες βαφής
Μαρμάρινες επενδύσεις
Συστήματα αλουμινίου
ALUMIL Κατασκευαστής MONOTHERM

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Δημοσιεύσεις
  • ΔΟΜΕΣ 0311, 'Χώροι θεάματος', τ. 98, 2011.