ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
14_12_2018

Πολυκατοικία στην Μπενάκη

Εργαστήριο 66 - Σουζάνα Αντωνακάκη, Δημήτρης Αντωνακάκης _ 1973

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Πολυκατοικίες
Χρόνος αποπεράτωσης
1973
Ιδιοκτήτης
Ιδιώτης
Διεύθυνση έργου
Εμμ. Μπενάκη 118, Αθήνα, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Στις τέσσερις κατοικίες που έχει η πολυκατοικία ήταν γνωστό από την αρχή εκείνοι που θα κατοικήσουν, οι οποίοι συνέστησαν μια κοινοπραξία με μοναδικό στόχο την κατασκευή της πολυκατοικίας που θα περιλάμβανε και τα σπίτια τους, με πρόγραμμα που να καλύπτει κατά το δυνατό τις ειδικές ανάγκες της κάθε οικογένειας. Σαν κεφάλαιο προσέφεραν ανάλογα, το οικόπεδο, χρήματα και δουλειά.

Όλα τα διαμερίσματα, εκτός από αυτό που καλύπτει μέρος του β' ορόφου, καλύπτουν έναν ολόκληρο όροφο επεκτεινόμενοι και σε άλλη στάθμη. Ο δ' όροφος προς τα πάνω στο δώμα. Ο γ' όροφος προς τα κάτω, στον β' όροφο, με εσωτερική σκάλα. Ο α' όροφος πήρε μεγαλύτερο ύψος από τους άλλους και οργανώθηκε εσωτερικά σε δύο στάθμες. 

Βασική επιδίωξη στην οργάνωση των χώρων ήταν όλα τα διαμερίσματα να γίνουν διαμπερή ώστε να εξασφαλίζεται η μεσημβρία από την πίσω όψη και θέα στο λόφο από την πρόσοψη, ώστε να συνδεθούν οι κατοικίες με το ύπαιθρο και με το άμεσο περιβάλλον του δρόμου, τον δημόσιο χώρο. 

Η είσοδος διαμορφώθηκε σαν αυλή σκεπασμένη και το κλιμακοστάσιο σαν συνέχεια αυτής της αυλής, υπαίθριο σε επαφή με το δρόμο. 

Σε όλα τα σπίτια υπάρχει ένας μεγάλος διαμπερής χώρος, που βλέπει στο δρόμο, και προεκτείνεται συνήθως στην άλλη στάθμη σαν μια κλειστή εσωτερική αυλή με την οποία επικοινωνούν όλοι οι χώροι.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αρχιτεκτονικό γραφείο