ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
15_04_2021

Πολυκατοικία στην Κηφισιά

Κ. Κυριακίδης και Συνεργάτες Α.Ε. _ 1979

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Πολυκατοικίες
Χρόνος μελέτης
1977
Χρόνος αποπεράτωσης
1979
Συνολική επιφάνεια
1338m2
Διεύθυνση έργου
Οδός Αύρας, Κηφισιά, Αθήνα, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ο συνδυασμός της «πλήρους εκμετάλλευσης» που είναι η συνήθης απαίτηση κάθε εργοδότη, με την προσωπική, ιδιαίτερη αισθητική του αρχιτέκτονα είναι το απαραίτητο στοιχείο για την επιτυχία ενός έργου.

Μια τέτοια περίπτωση είναι η τριώροφη πολυκατοικία στην Κηφισιά, η οποία μελετήθηκε με τους συνήθεις «όρους» και «πρόγραμμα εκμετάλλευσης» που όρισε και επέβαλε ο εργοδότης. Η μορφή του κτηρίου διαμορφώθηκε από την μεγάλη υποχώρηση της οικοδομικής γραμμής για τη διεύρυνση της πρασιάς και τις μεγάλες βεράντες, που με τη μορφολογία τους, χωρίζουν το κτήριο σε τρείς σαφείς οριζόντιες ζώνες, των οποίων βάση αποτελεί η pilotis κάπως βυθισμένη σε σχέση με τον περιβάλλοντα χώρο.

Τα στοιχεία της αρχιτεκτονικής του γραφείου Κυριακίδη αποκαλύπτονται μέσα από την επιλογή των υλικών και την απλότητα των χαράξεων. Οι χώροι διημέρευσης διατάσσονται προς την πλευρά του δρόμου ενώ τα υπνοδωμάτια στον πιο ήσυχο ακάλυπτο. Σε κάθε όροφο μελετήθηκαν δύο διαμπερή διαμερίσματα ενταγμένα σε μονοδιάστατο γραμμικό κάνναβο 1,20μ. ενώ το σύνηθες για την εποχή άκαμπτο ορθογωνικό κτήριο αποφεύχθηκε μέσω της πλαστικής μορφής των όψεων, όπου εμφανίζεται ο σκελετός της φέρουσας κατασκευής.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αρχιτεκτονικό γραφείο
Στατική μελέτη
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Δημοσιεύσεις

Θέματα Χώρου και Τεχνών, τ. 6, 1975
Τεύχος, τ. 13, 1982