ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
11_12_2019

Πληροφοριακό κέντρο αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας

Πλειάς ΕΠΕ - Δημήτρης Διαμαντόπουλος & Συνεργάτες Μελετητές _ 2009

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Πολιτισμός
Χρόνος μελέτης
2002-2003
Χρόνος αποπεράτωσης
2009
Συνολική επιφάνεια
305m2
Επιφάνεια οικοπέδου
432m2
Διεύθυνση έργου
Διονυσίου Αρεοπαγίτου 18, 11742, Αθήνα, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το κτήριο βρίσκεται στην αρχή της Δ. Αεροπαγίτου, στην άκρη της Πλάκας, μεταξύ των οδών Θρασύλλου και Βύρωνος. Σχεδιάστηκε με σκοπό να λειτουργεί ως κέντρο ενημέρωσης των επισκεπτών των αρχαιολογικών χώρων, με πωλητήριο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και χώρους υγιεινής. Σήμερα λειτουργεί ως πληροφοριακό κέντρο του ΕΟΤ.

Τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και τα υλικά ήταν επιθυμητό να εναρμονίζονται με το δομημένο και φυσικό περιβάλλον της απόληξης της Πλάκας, και το νέο κτήριο να προβάλλεται διακριτικά στην βάση του βράχου της Ακρόπολης.

Το κτήριο χαμηλό και μονώροφο, αναπτύσσεται σε επαφή με το πίσω και τα πλάγια όρια του οικοπέδου, γύρω από μία πλακόστρωτη αυλή - αίθριο, που αποτελεί το κεντρικό στοιχείο της σύνθεσης εισχωρώντας στο σώμα του, σε συνέχεια του δημόσιου χώρου, αυλή νότια και ηλιαζόμενη, φυτεμένη, με σκιάστρα, κρήνη, καθιστικά και γλυπτά (που δεν τοποθετήθηκαν ακόμα) ώστε να αποτελεί φιλόξενο και γαλήνιο τόπο υποδοχής. Το κτήριο περιβάλλει την αυλή με τις ελαφρές κατασκευές των προσόψεων με διάφανα, ημιδιάφανα αλλά και αδιαφανή στοιχεία και με μια στοά - σκίαστρο. 

Οι όψεις του προς τον δρόμο είναι κλειστές σε συνέχεια των όψεων των διπλανών κτηρίων. Μόνο άνοιγμα οι αυλόπορτες του αιθρίου. Με τον τρόπο αυτό αναπαράγεται σε ένα βαθμό, μεταγραμμένο με σύγχρονο τρόπο, το οικείο για την περιοχή αρχιτεκτονικό αρχέτυπο του ελληνικού λαϊκού σπιτιού. Τούτο επιδιώκεται με λιτό - όχι μινιμαλιστικό - αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο, έντεχνες λεπτομέρειες και φυσικά υλικά. 

Το κτήριο στεγάζεται με οριζόντια πλάκα, η οποία στην κεντρική αίθουσα δίνει την θέση της σε μία μεταλλική μονόριχτη επικλινή στέγη, με άνοιγμα προς την Ακρόπολη, τα δένδρα και τον ουρανό.

Περιλαμβάνει έναν ενιαίο χώρο για την ενημέρωση του κοινού και εκθέσεις, πωλητήριο, μικρό χώρο προβολών, ιατρείο, χώρους βοηθητικούς και υγιεινής.

Υλικά : Τα στοιχεία από σκυρόδεμα του φέροντος οργανισμού, που παραμένουν εμφανή, είναι πελεκητά και άβαφα. Οι επιχρισμένες επιφάνειες στις όψεις προς τον δρόμο και στην κεντρική αίθουσα είναι έγχρωμο 'αρτιφισιέλ', τα δάπεδα από ημίλευκες τηνιακές μαρμάρινες πλάκες (χειροποίητα αδροποιημένες στο ύπαιθρο). Μορφοσίδηρος,ξύλο ιρόκο και γυαλί χρησιμοποιείται στα ελαφρά στοιχεία των όψεων γύρω από το αίθριο. Το δώμα καλύπτεται με γαρμπίλι και η στέγη με χαλκό. Με έγχρωμη μαρμαροψηφίδα επιστρώθηκε η  μαλακή επιφάνεια του υπαίθριου χώρου, με γαρμπιλομπετόν, μάρμαρο, ιρόκο και χαλκό κατασκευάσθηκαν οι εξωτερικοί πάγκοι και η κρήνη. Με ξύλο δρυός, μάρμαρο και μορφοσίδερο κατασκευάσθηκε η σταθερή εσωτερική επίπλωση.  

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Εξωτερικοί χώροι - βότσαλα

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Εκθέσεις
  • 1η Έκθεση Αρχιτεκτονικού Έργου, ΣΑΔΑΣ.