ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
16_10_2019

Κεντρικά γραφεία ομίλου J&P - ΑΒΑΞ Α.Ε.

Κ. Κυριακίδης & Συνεργάτες Α.Ε. _ 2005

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Γραφεία
Χρόνος μελέτης
2002-2002
Χρόνος αποπεράτωσης
2005
Συνολική επιφάνεια
6207m2
Διεύθυνση έργου
Αμαρουσίου Χαλανδρίου 16, Μαρούσι, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το κτηριακό συγκρότημα, που στεγάζει τα κεντρικά γραφεία της εταιρεία ς J&P - ΑΒΑΞ, επί των οδών Αμαρουσίου, Χαλανδρίου και Δελφών, αποτελείται από επτά επίπεδα (3 υπόγεια και 4 υπέργεια) σε μια πλαστική σύνθεση τριών όγκων. Η θέση του είναι ιδιαίτερα προνομιακή, δεδομένου ότι παρέχει εύκολες προσβάσεις στη λεωφόρο Κηφισίας και την Αττική Οδό, και γειτνιάζει με νέα κτήρια γραφείων μεγάλης κλίμακας. Η κύρια όψη του κτηρίου βρίσκεται στην κεντρική λεωφόρο, άξονα ανάπτυξης γραφειακών κτηρίων, και δίνει την δυνατότητα ανάδειξής του.

Ο κύριος τριώροφος ορθογώνιος όγκος σε pilotis, μελετημένος με εμφανές σκυρόδεμα, περιλαμβάνει τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας και τους τρείς κατακόρυφους κόμβου ς με συνολική επιφάνεια 4.400m2. Στον τρίτο όροφο ένας τριγωνικός όγκος μεταλλικής κατασκευής, με όψη από πωρόλιθο, περιέχει τους ιδιαίτερους γραφειακού ς χώρους της διοίκησης, επιφανείας 900 m2. Ένα αμφιθέατρο, αίθουσες συσκέψεων και ένας κατακόρυφος κόμβος, συνολικής επιφάνειας 600m2 έχουν χωροθετηθεί σε έναν τετραώροφο κύλινδρο ακτίνας 8m επενδεδυμένο εξωτερικά από φύλλα ψευδαργύρου. Οι τρείς υπόγειοι όροφοι καταλαμβάνουν όλη την έκταση του οικοπέδου, εκτός των πρασιών, και στεγάζουν χώρους στάθμευσης, μηχανοστάσια και αποθηκευτικού ς χώρους επιφανείας 15.700m2. Στο επίπεδο του ισογείου, κάτω από τον τριώροφο μπετονένιο όγκο, υπάρχει pilotis με τις εισόδους στο κτήριο και το κυλινδρικό αμφιθέατρο, μισοβυθισμένο σε μια λίμνη νερού. Ο κεντρικός χώρος της εισόδου του κτηρίου συνδέεται με αυτό μέσω ενός ξύλινου δαπέδου. Η λίμνη, με τους κυλινδρικούς φωταγωγούς στον πυθμένα της, φωτίζει με έναν ιδιαίτερο τρόπο, μέσω των αντανακλάσεων του νερού, το υπόγειο foyer του αμφιθεάτρου. Η ίδια λογική, της διαφάνειας και της δυνατότητας φωτισμού σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ο βάθος του κτηρίου, κυριαρχεί στον πρώτο και δεύτερο όροφο, με την δημιουργία εξωστών με γυάλινα δάπεδα και στηθαία. Σημαντικό στοιχείο προβολής και πρόσβασης στην κυρία είσοδο είναι το αναρτημένο στέγαστρο, από μεταλλική κατασκευή και οριζόντια γυάλινα στοιχεία, που καλύπτουν τα κενά.

Κατά την μελέτη του περιβάλλοντος χώρου δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στη διαμόρφωση της φύτευσης, με κύριο χαρακτηριστικό μια πυκνή δενδροστοιχία στη δυτική πλευρά του οικοπέδου, αλλά και στη σύνθεση και επιλογή των φυτών στη μπροστινή πρασιά και στα δύο αίθρια, που διακόπτουν τους ορόφους και επιτρέπουν να φθάσει άπλετο φως μέχρι το α' υπόγειο.

Αποφασιστικό ρόλο στην τελική λειτουργική διαμόρφωση, αλλά και στο αισθητικό αποτέλεσμα, είχε n εμπιστοσύνη ταυ εργοδότη - αρχιτέκτονα  κ. Δάκη Ιωάννου προς τους μελετητές και n αποδοχή ‘τολμηρών’ λύσεων. Επίσης προτάσεις του ιδίου επηρέασαν θετικά τα εσωτερικό κυρίως χωρικό αποτέλεσμα, ανεξάρτητα από το κόστος.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αρχιτεκτονικό γραφείο
Ομάδα μελέτης
Κυριάκος Κυριακίδης, Θωμάς Ταλαντίνης - υπεύθυνος μελέτης, Ε. Χνάρn - Αρχιτέκτονας, Λ. Νομικού, Γ. Σταματάκης - τεχνολόγοι, σχεδιαστές, Σ. Κορμός, Μ. Κούρτη - σχεδιαστές
Διευθυντής έργου
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
Αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων
Αρχιτεκτονική τοπίου
Διαχείριση έργου
Κατασκευή
Τοπογραφική μελέτη
Ακουστική μελέτη
Μελέτη πυροπροστασίας
Μελέτη φωτισμού
Υπεύθυνος εργοταξίου

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Δημοσιεύσεις
  • ΔΟΜΕΣ 0506, 'Νέα κτήρια γραφείων - Ελλάδα', τ. 47, 2006.