ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
04_03_2021

Μονόχορδο

Ζήσης Κοτιώνης _ 2015

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
2013
Χρόνος αποπεράτωσης
2015
Συνολική επιφάνεια
136m2
Επιφάνεια οικοπέδου
150m2
Κόστος
€170000
Διεύθυνση έργου
Αριά, Βόλος, Μαγνησία

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Στην ακτογραμμή 

Στον οικισμό της Αγριάς, στην περιφέρεια του Δήμου Βόλου, κάτω από το Πήλιο και επάνω στην ακτογραμμή του Παγασητικού Κόλπου, έχει οικοδομηθεί (2015) νέα διώροφη κατοικία. Το κτήριο αναπτύσσεται κατακόρυφα σε τέσσερα οριζόντια επίπεδα, περιλαμβανομένου του υπογείου. Κατά τον διαμήκη άξονα, από το βουνό (βόρεια) προς τη θάλασσα εμπρός (νότια), η κατασκευή ορίζει ένα ενιαίο χώρο κατανεμημένο σε τρία ίσα μέρη και ένα υπαίθριο, τέταρτο, ημίσειας διάστασης, στην νότια απόληξη του άξονα. 

Μονόχωρη κατοικία 

Το κτηριολογικό πρόγραμμα ανταποκρίνεται σε δυνατότητα διαμονής δύο έως έξι ενοίκων. Οι διαφορετικοί υπο-χώροι της κατοικίας ορίζονται από τη δυνατότητα μη μόνιμων διαχωρισμών. Έτσι, προκύπτει ένα ημι-διαχωριζόμενο μονόχωρο σπίτι. Η ιδιωτικότητα υπηρετείται από κινητά, μαλακά χωρίσματα από υλικά, όπως πανί ή καλάμια. Τα χωρίσματα είναι κάθετα στον βιοκλιματικό άξονα φωτισμού και αερισμού, από τον βοριά προς τον νοτιά, από το βουνό προς τη θάλασσα. 

Βασιλική 

Με όρους τυπολογίας, η κατοικία θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι οργανώνεται στον τύπο της τρίκλιτης βασιλικής με εσωτερικό αίθριο. Στο μεσαίο κλίτος, πλάτους 4,30m, που ορίζεται από τέσσερα ζεύγη ξύλινων κιόνων με διαστύλωση 2,60m, αναπτύσσεται η καθημερινή επιτέλεση της διαμονής. Στα δύο πλευρικά κλίτη, από οπλισμένο σκυρόδεμα, βάθους 1,00m, οργανώνεται η βοηθητική επιτελεστικότητα (κατακόρυφη μετακίνηση, αποθήκευση, υγιεινή, μαγείρεμα). Η κατασκευή του κτηρίου υλοποιεί την τυπολογία. Τα πλευρικά κλίτη, από μπετόν, συγκρατούν το μεσαίο κλίτος, που είναι αμιγώς ξύλινη προκατασκευή. 

Μονόχορδο 

Το ξύλινο ένθετο κουτί του μεσαίου κλίτους, είναι σαν το ηχείο του μονόχορδου οργάνου. Με τον τρόπο που η γεωμετρική κατασκευή, χωρισμένη σε ίσα διαστήματα, εκφράζει μαθηματικές αναλογίες μεταξύ ήχων στο μουσικό όργανο, επίσης εκφράζει σχέσεις κατοίκησης κατά τη διαμονή στο ξύλινο σπίτι.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αρχιτέκτων
Σύμβουλος αρχιτέκτων
Στατική μελέτη
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
Στατική μελέτη
Κατασκευή
Ειδικοί συνεργάτες
Γιώργος Κουτρούμπας (υπεύθυνος εφαρμογής και εργοταξίου), Αλέξανδρος Ντόντης (ξύλινη κατασκευή, μελέτη εφαρμογής), Αριστείδης Τσαγκρασούλης (σύμβουλος στα βιοκλιματικά και ενεργειακά)
Ενεργειακή μελέτη
Φωτογραφία

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Δημοσιεύσεις
  • ΔΟΜΕΣ 0715, 'Βραβεία 2016', τ. 134, 2016.