ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
23_01_2020

Κτήριο εικαστικών τεχνών

Μιχάλης Σουβατζίδης _ 1997

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Πολιτισμός
Χρόνος μελέτης
1991
Χρόνος αποπεράτωσης
1997
Συνολική επιφάνεια
1780m2
Διεύθυνση έργου
Χαριλάου Τρικούπη 123, Αθήνα, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το κτήριο κατασκευάστηκε στον παραδοσιακό ιστό της πόλης με τους ειδικούς όρους και τους περιορισμούς δόμησης που καθορίστηκαν και ισχύουν από το 1989. 

Για να αποφευχθεί η σύγχυση με τα γειτονικά κτήρια, την πολυκατοικία με τα επάλληλα μπαλκόνια και το διατηρητέο με την ισχυρή συνοχή των στοιχείων της όψης του, κατασκευάστηκαν σε επαφή με τα γειτονικά αυτά κτήρια στην πενταμερή επιφάνεια της όψης, δύο κατακόρυφα υαλοπετάσματα από υαλότουβλο, που αποτελούν ένα μέσο ουδέτερης και ήρεμης επιφάνειας μετάβασης. Η επιδερμίδα και η στέψη του κτηρίου αλλάζουν μέσα από αυτά τα κατακόρυφα υαλοπετάσματα και προβάλλουν πιο ελεύθερα την εκφραστική δύναμη του σύγχρονου σχεδιασμού του κτηρίου, με τις τουβλέτες, τις εμφανείς βίδες στήριξης, τις μεταλλικές σκοτίες, τα επιμήκη οριζόντια παράθυρα και τους ανοξείδωτους ανακλαστήρες. 

Για τον φυσικό φωτισμό του κτηρίου χρησιμοποιούνται ανακλαστήρες στη στέγη και τα ανοίγματα του εκθεσιακού χώρου, ενώ στο εσωτερικό υπάρχει το αίθριο που καταλήγει στην οροφή σε πυραμίδα που φέρνει το φυσικό φως στους χώρους. Ο αερισμός είναι διαμπερής και κατακόρυφος. Υαλότοιχοι κατακόρυφοι στην όψη φωτίζουν και παράλληλα απομονώνουν τον χώρο από τον θόρυβο και την ανεπιθύμητη εξωτερική εικόνα των απέναντι πολυκατοικιών.

Η κίνηση του ήλιου και η εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας για τον φωτισμό και τη θέρμανση στον όροφο των γραφείων καθόρισαν την μορφή των τριγωνικών τυμπάνων στη στέψη του κτηρίου, που στραμμένα προς τα νότια λειτουργούν σαν ανακλαστήρες φωτός, και έχουν επενδυθεί με ανοξείδωτο χάλυβα. Το κτήριο περιλαμβάνει τριώροφο χώρο έκθεσης μεταξοτυπιών και γλυπτών, ανεξάρτητο χώρο περιοδικών εκθέσεων στον β΄ όροφο και γραφειακούς χώρους στο γ΄ όροφο. Διαθέτει επίσης υπόγειους χώρους στάθμευσης, βοηθητικούς και αποθηκευτικούς χώρους και εργαστήρια συντήρησης. 

Τα εμπόδια στάθμευσης στο πεζοδρόμιο έχουν κατασκευαστεί από επαναχρησιμοποιούμενα υλικά (αμορτισέρ) και ανοξείδωτο χάλυβα, ενώ το πόμολο της εισόδου είναι από δισκόπλακα φρένου επαναχρησιμοποιημένη. 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συνεργάτης αρχιτέκτων
Στατική μελέτη
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Διακρίσεις
  • Διάκριση στα βραβεία Αρχιτεκτονικής του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, 2001.