ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
29_01_2020

Κέντρο ψυχαγωγίας στα Άνω Λιόσια

Χρήστος Δεληγιάννης _ 1983

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Ψυχαγωγία
Χρόνος μελέτης
1982
Χρόνος αποπεράτωσης
1983
Διεύθυνση έργου
Άνω Λιόσια, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η διαμόρφωση έχει γίνει στον 1ο όροφο και στην ταράτσα μιας παλαιότερης μονώροφης οικοδομής στο Άνω Λιόσια. Περιλαμβάνει δύο μπαρ, μια αίθουσα μπιλιάρδων, δύο καφέ-καθιστικά και έναν υπαίθριο χώρο γιο μουσική-χορό . Η μελέτη ανατέθηκε σε δύο στάδια με συγκεκριμένο κάθε φορά πρόγραμμα, στο οποίο υπήρχε σαφής χωροθέτηση των επί μέρους λειτουργιών οπό τον ιδιοκτήτη . Ήδη όταν ο αρχιτέκτονας παρέλαβε το συγκρότημα είχε κτιστεί το μπαρ και ήταν δεδομένο το WC και οι υποδοχές των μπιλιάρδων στον 1ο όροφο. Έτσι η επέμβαση στον 1ο όροφο είναι περιορισμένη στον σχεδιασμό των αντικειμένων του χώρου.

Στην ταράτσα ο σχεδιασμός στηρίχθηκε στην χρήση απλών γεωμετρικών σχημάτων (τρίγωνο, τετράγωνο, καμπύλη, ορθή γωνία) και πλαγίων αξόνων σαν κυρίων δομικών στοιχείων που γεννούν την μορφή και δημιουργούν μια συνεχή ποικιλία στις σχέσεις των λειτουργιών του χώρου. Οι γεωμετρικές αυτές διαμορφώσεις γεννήθηκαν επίσης από το σχήμα της κάτοψης του κτηρίου και τις επιθυμητές κινήσεις.

Στην κάτοψη του χώρου έχουν οργανωθεί δύο υπερυψωμένες μεταλλικές επιφάνειες, που λειτουργούν σαν δύο σύνολα από αλλαγές επιπέδων, στάσης και κίνησης. Τα δύο αυτά μεταλλικά επίπεδα χωρίζονται και ενώνονται ταυτόχρονα μεταξύ τους με ένα ανοιχτό διάδρομο στρωμένο με πλακάκια, που τελειώνει σε μια μικρή πλατεία. Ο διάδρομος είναι στραμμένος λοξά στον άξονα ανατολή-δύση και σχηματίζει γωνία 45° με τις πλευρές του ορθογωνίου περιγράμματος του κτηρίου.

Ο χώρος καλύπτεται από ένα σύστημα από τέντες και πέργκολες μέσα από το οποίο τρέχουν δύο μακριές οριζόντιες γραμμές φωτός, που καταλήγουν σε έξι τριγωνικές φωτεινές κολόνες. Στηριγμένο πάνω σε μεταλλικούς σωλήνες αυτό το σύνολο οπό τέντες, πέργκολες και φώτα μπλέκει το φως με την σκιά, τον υπαίθριο με τον στεγασμένο χώρο, τονίζει την κίνηση και την στάση, εντείνει την προοπτική ποικιλία του χώρου και λειτουργεί σαν σημείο αναφοράς στην γύρω περιοχή.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ