ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
16_12_2019

Κατοικία στον Διόνυσο

Καλλιόπη Κοντόζογλου _ 1998

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
1996-1997
Χρόνος αποπεράτωσης
1998
Συνολική επιφάνεια
350m2
Επιφάνεια οικοπέδου
800m2
Διεύθυνση έργου
Διόνυσος, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το σπίτι αυτό σε ένα γωνιακό οικόπεδο 800 τ.μ. είναι σαν μία ρώσικη κούκλα. Ενσωματώνει, δηλαδή, μέσα σε ένα σχετικά απλό περίβλημα ένα πολύ φορτωμένο κτηριολογικό πρόγραμμα. Αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να διασωθεί ο κήπος που είναι κατάφυτος από θεόρατα πεύκα. Η επιτρεπόμενη δόμηση είναι 350 τ.μ. και η κάλυψη 160 τ.μ. Η αναλογία αυτή είναι ουσιαστικό χαρακτηριστικό της εκμετάλλευσης της γης στις ελληνικές πόλεις με προάστια που ασφυκτιούν. 

Για να γίνει δυνατό αυτό το παράδοξο, επιστρατεύθηκε η τομή του σπιτιού και σε συνδυασμό με τη φυσική κλίση του εδάφους (6 μ. υψομετρική διαφορά στη διαγώνιο του οικοπέδου) δημιουργήθηκε ένα σπίτι που έχει 2 ½ ορόφους, εκ των οποίων οι δύο είναι ισόγειοι. 

Εκτός λοιπόν από τον κυρίως χώρο καθιστικού – τραπεζαρίας το πρόγραμμα ζητούσε: έξι υπνοδωμάτια, πέντε λουτρά, μια τουαλέτα, κουζίνα, καθημερινό, γραφείο, βεστιάριο, αποθήκη κουζίνας, λινοθήκη και γραφείο – στούντιο με ξεχωριστή είσοδο από τον δρόμο για τη σύζυγο η οποία ήταν διακοσμήτρια και ήθελε να μεταφέρει το γραφείο της στο σπίτι. 

Το κτήριο τραβήχτηκε στο υψηλότερο τμήμα του οικοπέδου προς βορρά για να αφήσει στο φως τον κυρίως κήπο. Το σχήμα προκύπτει από την περιστροφή του τετράγωνου χώρου του καθιστικού ως προς το ορθογώνιο του κυρίως όγκου του σπιτιού, μία κίνηση που αντανακλάται, στις διαμορφώσεις της εισόδου στο πλάι του σπιτιού και του κήπου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Στατική μελέτη
Αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων
Εσωτερική διακόσμηση
Μελέτη επίπλωσης
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
Κατασκευή
Επίβλεψη έργου