ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
22_03_2019

Κατοικία στο Χαλάνδρι

ΜΟΒ αρχιτέκτονες - Βασίλης Μπασκόζος, Δαρεία Τσαγκαράκη _ 2010

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
2006-2007
Χρόνος αποπεράτωσης
2010
Συνολική επιφάνεια
615m2
Επιφάνεια οικοπέδου
411m2
Ιδιοκτήτης
Ιδιώτης
Διεύθυνση έργου
Αλκαμένους 26, Χαλάνδρι, Αθήνα, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Σε οικόπεδο εμβαδού 411,00m² στο Πάτημα Χαλανδρίου, ζητήθηκαν να μελετηθούν δύο κατοικίες συνολικού εμβαδού περίπου 615,00m². Η μία κατοικία, αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα καταλαμβάνοντας το ισόγειο και τον πρώτο όροφο. Στο ισόγειο τοποθετούνται η κουζίνα, το καθιστικό και το ένα υπνοδωμάτιο, ενώ στον όροφο τα υπόλοιπα δύο υπνοδωμάτια και χώρος καθιστικού. Η δεύτερη κατοικία καταλαμβάνει τον δεύτερο όροφο και περιλαμβάνει καθιστικό, κουζίνα και τρία υπνοδωμάτια.

Η συνθετική διαδικασία εστιάστηκε στη δημιουργία ελεγχόμενων εσωτερικών εικόνων και στη στροφή των οπτικών φυγών προς αυτές. Πρόκειται για μια επιλογή μέσω της οποίας γίνεται προσπάθεια να προστατευτεί το κτήριο και οι χρήστες του, από την περιβάλλουσα δομημένη ή αδόμητη ασυνέπεια. Η εσωστρέφεια σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί την πρώτη σκέψη μας, όταν καλούμαστε να μελετήσουμε μία από τις 'εν παραθέσει' κατοικίες στις νεοενταγμένες στο σχέδιο πόλης περιοχές, που διαμορφώνουν το νέο πρόσωπο του Αττικού αστικού τοπίου. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το αστικό περιβάλλον υποβαθμίζεται συνεχώς με την κατασκευή κατοικιών σε μικρά οικόπεδα κατά τρόπο ανομοιόμορφο. Το φαινόμενο εντείνεται από τους πολλαπλούς και ποικίλους αισθητικούς και ογκολογικούς χειρισμούς ανά ιδιοκτησία. Για το λόγο αυτό, στη συγκεκριμένη περίπτωση σχεδιάστηκε ένα περιμετρικό ορθογωνικό κέλυφος από εμφανές σκυρόδεμα το οποίο εγκιβωτίζει τον κτηριακό όγκο των κατοικιών σχήματος Γ, κατευθύνοντας τόσο τις λειτουργίες όσο και τις οπτικές προς τον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου, που στην περίπτωση αυτή λειτουργεί ως εσωτερική αυλή. Η ιδέα της περίκλειστης εσωτερικής αυλής είναι πολύ παλιά και χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλά γεωγραφικά μήκη και πλάτη διότι βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης. Στην συγκεκριμένη περίπτωση προσφέρει ελεγχόμενες κλιματικές συνθήκες (σκιασμό – δροσισμό, προστασία από τους δυνατούς ανέμους), ιδιωτικότητα και σαφή οριοθέτηση προς τα γειτονικά κτήρια.

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή είναι εκτός από εμφανές σκυρόδεμα, αδρό επίχρισμα χρώματος κόκκινου, ξύλο IPE και αλουμίνιο μαύρης ανοδείωσης. Τα δάπεδα, εσωτερικά και εξωτερικά, επιστρώθηκαν με ξύλο ή μάρμαρο Δεματίου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αρχιτεκτονικό γραφείο
Στατική μελέτη
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
Επίβλεψη έργου
Φωτογραφία

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Κλιματισμός

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Δημοσιεύσεις
  • Κτίριο, Τεύχος 6, Ιούλιος 2011.
  • Ελληνικές Κατασκευές, Τεύχος 154, Φεβρουάριος 2011.
  • Αρχιτεκτονικά Θέματα, Τεύχος 43, 2012.
Εκθέσεις
  • Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2010, ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων, Ζάππειο Μέγαρο, 2011.