ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
16_01_2021

Κατοικία στα Λεγρενά και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου

Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες ΑΕΜ (Μελετητές κατοικίας της δεκαετίας του ‘60: Θύμιος Παπαγιάννης, Γιάννης Κούτσης) _ 2012

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
1960, 2009-2011
Χρόνος αποπεράτωσης
2012
Συνολική επιφάνεια
300m2
Επιφάνεια οικοπέδου
5936m2
Διεύθυνση έργου
Λεγρενά, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Σε ένα χώρο μοναδικού φυσικού κάλους, κοντά στην παραλία των Λεγρενών, ζητήθηκε να ανακατασκευαστεί ισόγεια παραθεριστική κατοικία και να διαμορφωθεί ο περιβάλλων χώρος.

Η αρχική κατοικία κατασκευάστηκε μισό αιώνα πριν, με σχέδια του ίδιου αρχιτεκτονικού γραφείου.  Αποτέλεσε δείγμα πρωτοποριακής οικολογικής αρχιτεκτονικής ημιυπόσκαφου κτίσματος με φυτεμένο δώμα, πλήρως ενταγμένου στο ευαίσθητο παραθαλάσσιο τοπίο. Οι φθορές, όμως, που είχε υποστεί η κατοικία, και οι σύγχρονες απαιτήσεις, έκαναν αναγκαίο τον ανασχεδιασμό της.

Στόχοι της παρέμβασης υπήρξαν η αειφόρος προσέγγιση του χώρου και ο σεβασμός στην αρχική ιδέα, η μείωση του αποτυπώματος, η βέλτιστη ενσωμάτωση νέων απαιτήσεων στο περιβάλλον, η απρόσκοπτη συνέχεια μεταξύ δομημένου και φυσικού χώρου. 

Η κυρίως κατοικία, που τροποποιήθηκε ριζικά, παρέμεινε ενταγμένη στο λόφο, διατηρώντας την κλίμακά της, διατεταγμένη γύρω από ένα αίθριο, μέσα από το οποίο διασφαλίζονται είσοδος, προστατευμένος και εσωστρεφής υπαίθριος χώρος και φυσικός δροσισμός. Οι υπόσκαφοι ξενώνες διακρίνονται από το κυρίως κτήριο με την παρεμβολή ενός τεχνητού λοφίσκου, που συμπληρώνει τον φυσικό, με στόχο τη μείωση της αίσθησης του δομημένου χώρου και της έκτασης της όψης με μέτωπο στη θάλασσα. 

Τα μεγάλα ανοίγματα, μέχρι την οροφή, συμβάλουν στην ενοποίηση εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Η ένταξη στο τοπίο επιτυγχάνεται με τις λιτές γραμμές, τα αδρά φυσικά υλικά, τις γαιώδεις αποχρώσεις, τις κατάλληλες φυτεύσεις και διαμορφώσεις περιβάλλοντος χώρου, και τον ήπιο αρχιτεκτονικό φωτισμό. 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Δημοσιεύσεις
  • ΔΟΜΕΣ 0813, 'Βραβεία 2013', τ. 122, 2014, σσ. 112-119.
  • Αρχιτεκτονικά Θέματα, τ. 1, 1967, σσ. 170-173.
Links