ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
23_08_2019

Εθνική Πινακοθήκη

Παύλος Μυλωνάς, Δημήτρης Φατούρος _ 1975

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Πολιτισμός
Χρόνος μελέτης
1966
Χρόνος αποπεράτωσης
1975
Διεύθυνση έργου
Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου 50, Αθήνα, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Οι εκθεσιακές στάθμες οργανώνονται σε δύο επιμήκη παράλληλα κτίσματα. Στη στάθμη του εδάφους με αξιοποίηση των υψομετρικών διαφορών διαμορφώνεται η αυλή, ένας κλειστός υπαίθριος χώρος. Μια γέφυρα συνδέει τα δύο κύρια στοιχεία – όγκους και λειτουργίες. Η γέφυρα προβλέπεται ως ένας φωτεινός περίπατος και όχι σαν ένας κλειστός χώρος, όπως πολύ συχνά μετασκευάζεται κατά τη λειτουργία της Πινακοθήκης, οδηγώντας σε παρανοήσεις ως προς τις βασικές συνθετικές επιλογές του έργου.

Το 1972 αφαιρέθηκε από τους αρχιτέκτονες η επίβλεψη του έργου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συνεργάτης αρχιτέκτων
Φωτογραφία