ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
11_12_2019

Εξοχική κατοικία στη Ροδιά

Νίκος Σμυρλής _ 2011

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
2010
Χρόνος αποπεράτωσης
2011
Συνολική επιφάνεια
285m2
Επιφάνεια οικοπέδου
10000m2
Κόστος
350000€
Διεύθυνση έργου
Ροδιά, Αχαΐα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η κατοικία βρίσκεται μέσα σε κτήμα με οπωροφόρα δένδρα, που φθάνει μέχρι τη θάλασσα, στις παλιές εκβολές του ποταμού Κερυνίτη. Ο Κορινθιακός Κόλπος στο βορρά, η Αιτωλοακαρνανία στην απέναντι ακτή και τα φαράγγια της Πελοποννήσου στο νότο, με τη τραπεζοειδή κορυφή Ρούσκιο να προβάλλει ανάμεσα τους, είναι στοιχεία που μαζί με το βοριά και το μαΐστρο από τη δύση, καθόρισαν τον σχεδιασμό.

Η κατοικία αναπτύσσεται γραμμικά στον άξονα βορρά-νότου. Αποτελεί έναν ορθοκανονικό, πέτρινο σχηματισμό, που εναποτέθηκε πάνω στη γη, στις προσχώσεις των χειμάρρων. Ο πέτρινος όγκος λαξεύεται και μετατρέπεται σε γεωμετρικό στερεό με αφαιρέσεις, τομές και μετατοπίσεις. Η μονολιθική διαχείριση του όγκου με τη χρήση της πέτρας σε όλες τις εξωτερικές επιφάνειες και η βατότητα των κορυφών της στέγης οφείλονται στην αγάπη του ιδιοκτήτη για την ορειβασία και την εξερεύνηση.

Στην ανατολική και τη νότια όψη ο όγκος είναι διάτρητος, αφήνοντας το χειμωνιάτικο φως να διεισδύσει στο εσωτερικό. Τα ανοίγματα στον νότο προστατεύονται με στέγαστρα-προβόλους σε μεγέθη ανάλογα προς το ύψος τους. Στη δύση, ο συνεχής τοίχος διακόπτεται για να φωτίσει μέσω αιθρίου τις κοινόχρηστες λειτουργίες της κατοικίας. Η αντιμετώπιση της υπαίθριας τραπεζαρίας της νοτιοδυτικής αυλής προστατεύει τον χώρο από τους βοριάδες και δέχεται το ζεστό ήλιο του χειμώνα, ενώ η απόληξη του κτηρίου προς την πλευρά της θάλασσας, η βορεινή στοά, είναι ο χώρος για την καλοκαιρινή παραμονή. 

Η κατοικία αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα πάνω σε άξονα κάθετο στην ακτή. Οι χώροι της κλιμακώνονται αμφιθεατρικά προς τη θέα του νερού. Το χαμηλότερο τμήμα της, προς τη θάλασσα, είναι ένα μεγάλο πέτρινο στέγαστρο, που περιέχει τις κοινόχρηστες λειτουργίες σε δυό επίπεδα, καθώς διαχωρίζεται η τραπεζαρία από την κουζίνα με μικρή υψομετρική διαφορά. Ακολουθεί το ιδιωτικό τμήμα της κατοικίας, που συνδέεται στο στενότερο σημείο του κτηρίου, κατά μισό όροφο ψηλότερα. Πρόκειται για ένα διώροφο αυτοτελή πέτρινο όγκο, που ξεκινά θαμμένος στη γη και υψώνεται. Στον όροφο βρίσκονται τα τρία υπνοδωμάτια της κατοικίας, ενώ στο υπόγειο βρίσκονται, με ανεξάρτητες εισόδους, ο ξενώνας και οι βοηθητικοί χώροι.

Με τη διάνοιξη του νέου αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου-Πατρών υπήρξε διαθέσιμη μεγάλη ποσότητα προϊόντων εκσκαφών. Έτσι επενδύθηκε καθολικά το εξωτερικό με μη αρμολογημένη πέτρα (ξερολιθιά). Στο εσωτερικό κυριαρχεί το ξύλο, ενώ στις στεγασμένες υπαίθριες στοές οι επενδύσεις των τοίχων γίνονται με φύλλα αλουμινίου, ανοδοιωμένα στο ίδιο χρώμα με τα κουφώματα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αρχιτεκτονικό γραφείο
Αρχιτέκτων
Ομάδα μελέτης
Παντελής Καμπουρόπουλος, Δήμητρα Καλασούντα, Τίνα Λιάγκη, Δήμητρα Κοττάκη φοιτήτρια, Ζαχαρούλα Δρογκάρη φοιτήτρια, Νανά Στάθη αρχιτέκτονας / διαχείρηση εικόνων, Αναστασία Νικολάου διαχείριση εικόνων
Στατική μελέτη
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
Μελέτη φωτισμού
Επίβλεψη έργου
Τρισδιάστατες απεικονίσεις

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Κουφώματα

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Δημοσιεύσεις
  • ΔΟΜΕΣ 0513, ‘Δώματα και Στέγες’, 2013, σσ. 66-75.
  • Maison de Campagne 2012.
  • AMC Paris no 223, 04/13, σσ. 94-95.
  • 2η Biennale Αττάλειας 07/09/13 – 07/10/13.