ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
23_08_2019

Διαμόρφωση foyer παιδικής σκηνής Εθνικού Θεάτρου

Flux Office - Εύα Μανιδάκη, Θανάσης Δεμίρης _ 2007

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Πολιτισμός
Χρόνος μελέτης
2007
Χρόνος αποπεράτωσης
2007
Συνολική επιφάνεια
130m2
Ιδιοκτήτης
Εθνικό Θέατρο
Διεύθυνση έργου
Κτήριο Rex, Πανεπιστημίου 48, Αθήνα, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Στο ιστορικό κτήριο Rex, της οδού Πανεπιστημίου, στεγάζεται η Παιδική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, στο υπόγειο που στο παρελθόν φιλοξενείτω το Σινεάκ. Στα πλαίσια μιας προσπάθειας αναβάθμισης των υποδομών του Εθνικού Θεάτρου, η Παιδική σκηνή απέκτησε ένα νέο foyer. Η κεντρική ιδέα σχεδιασμού, είναι ο μετασχηματισμός του χώρου ανάλογα με τις απαιτούμενες χρήσεις, ώστε αυτός να μπορεί να λειτουργεί σαν: 1. κενός χώρος 2. εκθεσιακός χώρος, 3. χώρος προβολών, 4. χώρος μικρής θεατρικής δράσης 5. χώρος εργαστηρίου με δράση παράλληλη με την εκάστοτε παράσταση. Ο χώρος του foyer περιλαμβάνει κεντρικό χώρο, μικρό κυλικείο, κινητό βιβλιοπωλείο και χώρους υγιεινής.

Οργάνωση

Ο κεντρικός χώρος έχει τη δυνατότητα να χωριστεί σε τρεις επιμέρους ζώνες με τη χρήση κινητών πετασμάτων. Η πρώτη ζώνη λειτουργεί ως προθάλαμος για την αίθουσα του θεάτρου, της οποίας τα πετάσματα γίνονται οθόνες προβολής ή σταθερά στοιχεία για να την ανάρτηση αφισών. Η δεύτερη ζώνη είναι η ζώνη κίνησης, στον άξονα των δύο κλιμακοστασίων. Η τρίτη είναι η ζώνη στάσης ή αναμονής, της οποίας τα πετάσματα εκτός από επιφάνειες ανάρτησης, ενσωματώνουν και πτυσσόμενα καθίσματα. Οι σταθεροί τοίχοι της ζώνης αυτής αποτελούν επιπρόσθετες επιφάνειες ανάρτησης ενώ φέρουν και αποσπώμενα / πτυσσόμενα καθίσματα τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν ελεύθερα στο χώρο.

Γενικές αρχές σχεδιασμού

Βασική προτεραιότητα στο σχεδιασμό του νέου foyer ήταν η δημιουργία ενός χώρου που να εμπεριέχει το στοιχείο της μεταμόρφωσης, της αλλαγής και της έκπληξης και να μπορεί να ιδωθεί από τα παιδιά ως παιχνίδι. Παράλληλα η κλίμακα του παιδιού ήταν το μέτρο που καθόρισε τις αναλογίες και τις διαστάσεις κινητών και σταθερών επίπλων και κατασκευών. Το βασικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε είναι το ξύλο, τόσο για τις επενδύσεις-έπιπλα, όσο και για το δάπεδο. 

Η οροφή του κεντρικού χώρου αποτελεί μια ενιαία φωτιστική επιφάνεια, η οποία φωτίζεται εσωτερικά, με δυνατότητα δημιουργίας φωτιστικών αποχρώσεων ανάλογα με την εκάστοτε δράση στο χώρο. 

Για τη δημιουργία αυτού του περιβάλλοντος, επιλέχτηκαν χρώματα ξεκούραστα στο βλέμμα που παράλληλα λειτουργούν ως φόντο στις διαφορετικού χαρακτήρα δραστηριότητες. 

Το βιβλιοπωλείο είναι εγκατεστημένο σε ένα τροχήλατο κινούμενο module ανοιγόμενο και πτυσσόμενο. Ανάλογα με την χρήση του χώρου το βιβλιοπωλείο μεταφέρεται, αναδιπλώνεται και 'παίρνει θέση'.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αρχιτεκτονικό γραφείο
Φωτογραφία

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Links
  • vimeo.com Ημερίδα ΔΟΜΕΣ INDEX 2013