ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
16_10_2019

Βιοκλιματική διπλοκατοικία

Ζήσης Κοτιώνης _ 2007

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
2005
Χρόνος αποπεράτωσης
2007
Συνολική επιφάνεια
366m2
Επιφάνεια οικοπέδου
298m2
Ιδιοκτήτης
Ιδιώτης
Διεύθυνση έργου
Ψυχάρη 54, Γαλάτσι, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Στα όρια του Δήμου Αθηναίων με το Δήμο Γαλατσίου, ανεγείρεται ‘Νέα Τριώροφη Οικοδομή Δύο Κατοικιών με Υπόγειο- Βιοκλιματική Κατοικία’. Το κτήριο είναι ένας ενιαίος όγκος πρισματοειδούς μορφής με καμπυλοειδείς γωνίες. Ο τρίτος όροφος είναι πρισματοειδούς μορφής και σε εσοχή. Ο αρχιτεκτονικός χειρισμός του κυρίως όγκου προβλέπει τη δημιουργία αρχιτεκτονικών προεξοχών σε όλη την περίμετρο του όγκου, γραμμικά και ανά όροφο με προεξοχή στο επίπεδο της πλάκας. Οι αρχιτεκτονικές προεξοχές, βάθους 40 εκ. σχηματίζουν εσωτερικά ζαρντινιέρες εσωτερικής διάστασης 28x40 εκ. για την τοποθέτηση χώματος και τη φύτευση καλλωπιστικών και αναρριχητικών φυτών. 

Επάνω στις περιμετρικές αρχιτεκτονικές προεξοχές εδράζονται πανέλα από κεραμικά κλοστρά με διαστάσεις μονάδας 20x20x8 εκ. Δημιουργείται έτσι ένα διαπερατό πέτασμα (transparent double skin) που προστατεύει θερμικά τους τοίχους του κτηρίου και συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας για ψύξη κατά τους θερινούς μήνες του έτους. Η εξοικονόμηση ενέργειας κυμαίνεται περίπου στο 10%. Την εξοικονόμηση αυτή της ενέργειας ενισχύει η πρόσθετη προστασία του κτηριακού κελύφους από την ηλιακή ακτινοβολία, που θα επιτυγχάνεται με την ανάπτυξη των αναρριχητικών φυτών (κισσός, γλυσίνα, κλήμα) που θα λειτουργούν ευνοϊκά στο μικροκλίμα της περιοχής του κτηρίου. (πράσινο κτήριο). Έτσι δημιουργείται στις όψεις του κτηρίου ένας τριμερισμός: Η βάση (το ισόγειο), ο κορμός (δύο όροφοι με το διπλό διάτρητο κέλυφος) και η επίστεψη (με τον όγκο του τρίτου ορόφου σε εσοχή)

Οι επιφάνειες του διαπερατού πετάσματος είναι από εμφανές κεραμικό υλικό (κλοστρά), ό όγκος του τρίτου ορόφου –σε εσοχή- είναι χρώματος ‘γαλαζογκρί’. Και επιμέρους μεταλλικά στοιχεία της όψης είναι κόκκινα, ενώ τα κουφώματα είναι αλουμινίου, συρόμενα, με ρολλά, χρώματος λευκού.

Η γενική προσπάθεια διαμόρφωσης των όψεων σε συνδυασμό με την καμπυλοειδή ογκοπλασία του κτηρίου κατατείνουν στη μορφοποίηση μιας ισχυρής αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας που ταυτόχρονα ‘επεξηγεί’ τη βιοκλιματική λειτουργία των όψεων του ‘πράσινου κτηρίου’.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αρχιτέκτων
Συνεργάτης αρχιτέκτων
Στατική μελέτη
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
Βιοκλιματική μελέτη