ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
23_10_2019

Αμφιθεατρική κατοικία στην Ύδρα

Αριστείδης Αντονάς _ 2008

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
1998
Χρόνος αποπεράτωσης
2008
Συνολική επιφάνεια
120m2
Επιφάνεια οικοπέδου
220m2
Ιδιοκτήτης
Ιδιώτης
Διεύθυνση έργου
Μπουαγιά, Ύδρα, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η αμφιθεατρική κατοικία κτίστηκε πάνω σε ερειπωμένο, υπάρχοντα περιμετρικό τοίχο παλαιού σπιτιού του οικισμού. Επιχειρείται να στεγάσει ελαστικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει επισκέψεις ενός ανθρώπου ή ενός ζευγαριού αλλά και την περίπτωση συγκέντρωσης περισσοτέρων. Η λογική σχεδιασμού βασίζεται στην δημιουργία χώρων που έχουν έντονα μορφολογικά χαρακτηριστικά και μόνο αποθηκεύσιμα, κινητά έπιπλα. Το σπίτι προτείνει ένα είδος κατοίκησης απαλλαγμένο από σταθερά αντικείμενα και χωρίς σταθερή επίπλωση ή με έπιπλα μόνον για τους εξωτερικούς του χώρους. Στον κεντρικό χώρο του βρίσκεται ένα αμφιθέατρο που σχηματίζει το καθιστικό του οικήματος και επίσης δίνει τη δυνατότητα για παρακολούθηση προβολών. Με το σπίτι επιχειρείται ένας σχολιασμός και κάποια αντιστροφή της έννοιας της θεατρικότητας όπως την συναντάμε στα κείμενα του Aldo Rossi. Η κάτοψη είναι χωρισμένη σε 2 άνισα μέρη κατά μήκος. Σε μια στενή ζώνη που αναπτύσσεται ανατολικά διατάσσονται χώροι όπως αυτοί της κουζίνας και των μικρών μονάδων που χρησιμεύουν ως ξεχωριστά δωμάτια. Ένα πατάρι γεφυρώνει τον ψηλοτάβανο χώρο. Η αμφιθεατρική κατοικία αναζητά την λογική κάποιας ατελούς επεξεργασίας που να αφήνει το περιθώριο κάποιας σκηνοθεσίας για κάθε επίσκεψή της. Προσφέρεται ως άδεια πλατφόρμα για διαφορετικές εγκαταστάσεις.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αρχιτεκτονικό γραφείο
Στατική μελέτη
Αλέκος Αθανασιάδης Πολιτικός Μηχανικός

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Links
  • vimeo.com Ημερίδα ΔΟΜΕΣ INDEX 2013