ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
29_05_2020

TipTronic

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Bielefeld. Τα κρυφά μηχατρονικά εξαρτήματα TipTronic SimplySmart της Schüco συνδυάζουν τις παραμέτρους της ενεργειακής διαχείρισης, της αυτοματοποίησης των κτιρίων, της ασφάλειας και του σχεδιασμού. Χάρη στους κινητήρες τελευταίας τεχνολογίας και τα πιο εξελιγμένα μηχανικά μέρη, συγκαταλέγονται στους πλέον αθόρυβους, πλήρως ενσωματωμένους ενεργοποιητές της αγοράς. Τα μεγιστοποιημένα πλάτη ανοιγμάτων, που φτάνουν ως και τα 800 mm, εξασφαλίζουν διευρυμένη διατομή εξαερισμού και ως εκ τούτου πιο αποτελεσματικό εξαερισμό του χώρου. Η αύξηση του πλάτους ανοίγματος από τα 170 mm στα 250 mm για τα περιστροφικά/ανακλινόμενα παράθυρα είναι ιδιαίτερης σημασίας. Αυτό σημαίνει ότι ο ρυθμός εναλλαγής του αέρα διπλασιάζεται για αυτόν τον τύπο ανοίγματος. Το πλήρες σύστημα που αποτελείται από έναν ενεργοποιητή, ένα εξάρτημα και ένα προφίλ αλουμινίου έχει ελεγχθεί πλήρως και είναι άμεσα διαθέσιμο.

Οι κινητήρες νέας τεχνολογίας, η αναθεώρηση του περιβλήματος και ο βελτιστοποιημένος έλεγχος των εξαρτημάτων του συστήματος εξασφαλίζουν ότι η λειτουργία των Schüco TipTronic SimplySmart προκαλεί ελάχιστο θόρυβο. Για περιοχές ιδιαίτερης ευαισθησίας σε θέματα θορύβου, όπως η νυχτερινή λειτουργία σε υπνοδωμάτια ή η ημερήσια λειτουργία σε χώρους εκπαίδευσης και γραφείων, διατίθεται και έκδοση αθόρυβης λειτουργίας. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα τοποθέτησης εξαερισμού μικρού πλάτους. Έχοντας μέγιστο βάρος εξαερισμού 160 kg, τα Schüco TipTronic SimplySmart μπορούν να χρησιμοποιηθούν με όλες σχεδόν τις σειρές παραθύρων κοινού τύπου ανοίγματος και ελεγμένου μεγέθους μονάδων της Schüco. Τα ενσωματωμένα τμήματα των εξαρτημάτων παραμένουν αόρατα ακόμα και όταν ανοίγει ο εξαερισμός των παραθύρων.

Μεγάλη ποικιλία επιλογών λειτουργίας

Τα πρόσθετα πλεονεκτήματα των εξαρτημάτων νέας γενιάς περιλαμβάνουν το επίπεδο της ατομικής άνεσης του χρήστη. Επιτρέπουν τη χειροκίνητη λειτουργία μέσω μιας λαβής ή ενός διακόπτη τοίχου, καθώς και τον έλεγχο μέσω τερματικών φορητών συσκευών, όπως tablet και smartphone, που αποτελεί την ιδανική λύση για παράθυρα ή φεγγίτες δύσκολης ή αδύνατης πρόσβασης. Τα Schüco TipTronic SimplySmart μπορούν να ενσωματωθούν σε συστήματα αυτοματισμού κτιρίων με τον απλούστερο δυνατό τρόπο μέσω διαφόρων πυλών.

Τεχνολογία ασφάλειας και αισθητήρα

Τα παράθυρα Schüco TipTronic SimplySmart μπορούν να προγραμματιστούν ώστε να ανοίγουν σε προκαθορισμένο χρόνο και να κλείνουν πάλι αυτόματα. Με τον τρόπο αυτό, το παράθυρο κλειδώνει σε πολλαπλά σημεία με αρθρωτό κλείδωμα ασφαλείας, παρέχοντας έτσι αυξημένη αντιδιαρρηκτική προστασία που αντιστοιχεί ως και στην κατηγορία αντίστασης RC 2.

Το νέο λογισμικό προστασίας έναντι παγίδευσης δακτύλου εξασφαλίζει ότι το παράθυρο ανοίγει αυτόματα σε περίπτωση παρουσίας οποιουδήποτε εμποδίου κατά το κλείσιμό του. Η εν λόγω προστασία έναντι παγίδευσης δακτύλου αντιστοιχεί στην κατηγορία ασφαλείας 2. Σε περίπτωση ιδιαίτερα αυστηρών απαιτήσεων, π.χ. σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, νοσοκομεία και ξενοδοχεία, η Schüco προσφέρει επίσης προστασία έναντι παγίδευσης δακτύλου με έναν λωριδωτό αισθητήρα που αντιδρά στην παραμικρή επαφή με οποιοδήποτε μέρος του πλαισίου. Αυτή η προστασία έναντι παγίδευσης δακτύλου αντιστοιχεί στις κατηγορίες ασφαλείας 3 και 4.

Η συλλογή προϊόντων της Schüco προσφέρει ποικιλία αισθητήρων για την καταγραφή των φυσικών συνθηκών μέσα και έξω από το κτίριο, π.χ. άνεμος, βροχή, συγκέντρωση CO2  και θερμοκρασία. Για να βελτιστοποιηθεί η χρήση της νυχτερινής ψύξης, για παράδειγμα, οι ενσωματωμένοι αισθητήρες συνδέονται με αισθητήρες εσωτερικής και εξωτερικής θερμοκρασίας και τα παράθυρα ανοίγουν ή κλείνουν ανάλογα με τη διαφορά θερμοκρασίας. Στους πιο σημαντικούς αισθητήρες ασφαλείας συγκαταλέγονται οι μαγνητικοί διακόπτες, οι οποίοι παρακολουθούν την κατάσταση των παραθύρων, των θυρών και των φεγγιτών και αναφέρουν την κατάσταση των ανοιγμάτων στα συστήματα διαχείρισης κτιρίων, καθώς και σε τυχόν εγκαταστάσεις συναγερμού.

Ένα πρόσθετο σχέδιο NSHEVS δίνει τη δυνατότητα στα παράθυρα Schüco TipTronic να χρησιμοποιηθούν ως συστήματα εξαερισμού καπνού και θερμότητας, ελεγχόμενα από ειδικής κατασκευής, ανεξάρτητα προσαρμόσιμα κέντρα ελέγχου SHEVS. Ως εκ τούτου, τα TipTronic της Schüco είναι επίσης η ιδανική λύση για δυσπρόσιτα παράθυρα σε κλιμακοστάσια ή προσόψεις. Όλα τα εξαρτήματα του συστήματος NSHEVS συγκεντρώνονται στο κέντρο ελέγχου SHEVS της Schüco. Αυτό περιλαμβάνει γραμμικούς και αλυσιδωτούς ενεργοποιητές, αυτόματους ανιχνευτές καπνού, αισθητήρες ανέμου και βροχής, αισθητήρες θερμοκρασίας, πλήκτρα εξαερισμού και πάνελ ελέγχου SHEVS. Τα τελευταία δεν τοποθετούνται πλέον σε αστεροειδή σχηματισμό, αλλά κατά σειρά στην περιοχή άμεσης γειτνίασης με το παράθυρο. Ως εκ τούτου δεν υπάρχουν πλέον περιορισμοί σχετικά με το μέγεθος του συνολικού συστήματος, ενώ είναι επίσης δυνατό να ενσωματωθούν πολλά κέντρα ελέγχου Schüco SHEVS στο δίκτυο. Τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα δεν είναι ορατά, ακόμη και όταν το παράθυρο είναι ανοιχτό. Με τα TipTronic SimplySmart, η Schüco δεν  προσφέρει στους κατασκευαστές και τους αρχιτέκτονες μόνο πλήρως ενσωματωμένους ενεργοποιητές, αλλά παρέχει επίσης ένα πλήρες πακέτο μονής πηγής, με ασφαλείς λύσεις διασύνδεσης για το σύνολο του έργου NSHEVS.