ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
29_05_2020

Κέντρο καιρού KNX

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Bielefeld. Η ηλιακή σκίαση παίζει βασικό ρόλο στο ενεργειακό ισοζύγιο των κτιρίων και την ευημερία των χρηστών τους. Με το κέντρο καιρού KNX, η Schüco παρουσιάζει μια συσκευή για τον έλεγχο των ηλιακών συστημάτων σκίασης της Schüco με κινητήρες 230 V που είναι τόσο έξυπνη όσο και αποτελεσματικη, ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες ως - 30°C και ταχύτητες ανέμου ως και 120 χλμ/ώρα.

Η συνεχώς αυξανόμενη σημασία της ενέργειας συνεπάγεται επίσης νέες προκλήσεις για τους μελετητές και τους κατασκευαστές. Σε αυτό το πλαίσιο, η ενεργητική ηλιακή σκίαση και η προστασία από την αντηλιά όχι μόνο συμβάλουν καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας στις σύγχρονες κατοικίες και τα επαγγελματικά κτίρια, αλλά βελτιώνουν αισθητά και το επίπεδο άνεσης των χρηστών τους. Τα διάφορα συστήματα σκίασης της Schüco μπορούν να ενσωματωθούν ανεξάρτητα και με ευελιξία στο κέλυφος του κτιρίου. Στην ιδανική περίπτωση, κάθε εξωτερικό σύστημα σκίασης Schüco, είτε πρόκειται για κυλιόμενο σύστημα περσίδων, ολισθαίνοντα παντζούρια ή μεγάλες περσίδες, τοποθετείται απευθείας στην ιδανική θέση με μια έξυπνη κεντρική μονάδα ελέγχου.

Μοναδική λειτουργικότητα, χάρη στην τεχνολογία αρτηριών

Χρησιμοποιώντας ένα ευφυές σύστημα αρτηριών και διασύνδεση KNX, το κέντρο καιρού Schüco KNX συνδυάζει μια σειρά βασικών λειτουργιών και στρατηγικών λειτουργίας για να εξασφαλίσει τον καλύτερο δυνατό έλεγχο όλων των συστημάτων ηλιακής σκίασης της Schüco. Με την ενσωμάτωση όλων των απαραίτητων αισθητήρων (αισθητήρας ανέμου με υπερήχους, αισθητήρας κατεύθυνσης ανέμου, αισθητήρας φωτεινότητας, γενικός αισθητήρας ακτινοβολίας, αισθητήρας θερμοκρασίας και αισθητήρας κατακρίμνησης) η μονάδα ελέγχου συνδυάζει τη βέλτιστη χρήση του ηλιακού φωτός με την ικανοποιητική προστασία από την αντηλιά και την αποτελεσματική θερμική προστασία, ενώ παρέχει, επίσης, στους χρήστες το επιθυμητό επίπεδο επαφής με το εξωτερικό περιβάλλον μέσω της προσαρμοσμένης ορατότητας προς τα έξω. Και δεν είναι μόνο αυτό: 33 αυτόματα προγράμματα προσφέρουν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο άνεσης για ως και οκτώ τομείς ή τμήματα της πρόσοψης, που μπορούν να επεκταθούν ώστε να περιλαμβάνουν αρκετές χιλιάδες τομείς μέσω επέκτασης της μονάδας ελέγχου. Τα προγράμματα ασφαλείας ανέμου (ως 120 km/h), βροχής και παγετού, καθώς και η ανεμπόδιστη λειτουργία σε θερμοκρασίες από -30 °C ως 60°C, εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία όλων των συστημάτων ηλιακής σκίασης της Schüco ακόμη και στις πιο αντίξοες καιρικές συνθήκες. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι ανιχνευτές ανέμου και παγετού προστατεύουν αποτελεσματικά τις περσίδων ώστε να μην καταστραφούν.

Συνυπολογισμός των γειτονικών τμημάτων του κτιρίου

Επιπλέον, το κέντρο καιρού KNX της Schüco δεν λαμβάνει υπόψη μόνο τη λεπτό-προς-λεπτό κίνηση του ήλιου για τον ακριβή έλεγχο των επιμέρους εγκαταστάσεων ηλιακής σκίασης, αλλά συνυπολογίζει, επίσης, τα γειτονικά τμήματα του κτιρίου, τυχόν εσωτερικές αυλές και τις γειτονικές δομές των εμπλεκόμενων κτιρίων. Αυτό σημαίνει ότι η θέση των σκιασμένων περιοχών που αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας υπολογίζονται και αξιολογούνται. Ως αποτέλεσμα το εκάστοτε σύστημα ηλιακής σκίασης ελέγχεται έτσι ώστε να παρέχει σκιά μόνο όταν οι ακτίνες του ήλιου προσπίπτουν απευθείας στο παράθυρο ή την πρόσοψη.

Απλή διαμόρφωση μέσω της διασύνδεσης KNX

Όλες οι μονάδες ελέγχου των κινητήρων (ενεργοποιητές), η κεντρική μονάδα ελέγχου και η οθόνη του χρήστη έχουν τη δυνατότητα ελέγχου σε τοπικό επίπεδο, χάρη στην τεχνολογία KNX. Για τον σκοπό αυτό, η τεχνολογία KNX μπορεί να ρυθμιστεί εύκολα με τη χρήση του ETS, πράγμα που σημαίνει ότι δεν απαιτούνται άλλα εργαλεία λογισμικού. Το κέντρο καιρού KNX της Schüco μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανεξάρτητα για κάθε κινητήρα ηλιακής σκίασης των 230 V με προρυθμισμένες στρατηγικές λειτουργίας.

Κατά τη διάρκεια του έτους, η Schüco θα παρουσιάσει επίσης μια αντίστοιχη μονάδα ελέγχου για εγκαταστάσεις ηλιακής σκίασης των 24 V, π.χ. για συστήματα ενσωματωμένα σε προσόψεις ή τον χώρο μεταξύ των υαλοπινάκων.