ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
19_10_2020

Sirene Blue Resort

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ο φωτισμός στο Sirene Blue αποτελεί σημαντικό μέρος της ταυτότητας αλλά και της αισθητικής του που συνειδητά ακροβατεί ανάμεσα στην πολυτέλεια που είναι απαραίτητη για την κατηγορία του και την απλότητα που παραπέμπει σε έναν χώρου καλοκαιρινής χαλάρωσης. Στην ίδια λογική σχεδιασμού κινήθηκε και ο φωτισμός του ξενοδοχείου σε όλους τους χώρους ανεξάρτητα από την κλίμακα τους.

Στην όψη του ξενοδοχείου έμφαση δίνεται στις καθαρές γραμμές και την λιτή αισθητική. Ο σχεδιασμός έχει σκοπό να ορίσει το βασικό ύφος που ακολουθείται σε ολόκληρο το ξενοδοχείο. Η πέτρα είναι το κυρίαρχο στοιχείο και φωτίζεται με ενιαίο τρόπο από το έδαφος, με μπάρες led. Αναζητείται μια ισορροπία της σκιάς, η πέτρα αντιμετωπίζεται σαν ενιαίο συμπαγές στοιχείο χωρίς όμως να χάνεται η γοητεία του φυσικού υλικού και των διαφοροποιήσεων της. Με εντονότερο φωτισμό από την υπερκείμενη οροφή δίνεται έμφαση στην είσοδο. Ο φωτισμός κορυφώνεται σε ένταση αλλά και πυκνότητα σε αυτήν, ξεκινά όμως από τον διακριτικό φωτισμό του πέτρινου τοίχου που οριοθετεί τον χώρο στάθμευσης του ξενοδοχείου αλλά και των δέντρων που υπάρχουν σε όλο το μήκος του δρόμου.

Η μελέτη φωτισμού βασικό στόχο είχε την οπτική άνεση, την οικολογική συμπεριφορά και την ανάδειξη του χαρακτήρα του ξενοδοχείου. Για την επίτευξη αυτών των στόχων πέρα από τον προσεκτικό σχεδιασμό έγινε εκτεταμένη χρήση πηγών led και εξελιγμένων συστημάτων ελέγχου.