ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
27_05_2017

X House

paan architects - Μαρία Παπαφίγκου, Johan Αnnerhed _ 2013

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
2008
Χρόνος αποπεράτωσης
2013
Συνολική επιφάνεια
350m2
Επιφάνεια οικοπέδου
8075m2
Διεύθυνση έργου
Αντίπαρος, Κυκλάδες

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το οικόπεδο βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά της Αντιπάρου, σε μια ήπια και απάνεμη κοιλάδα, σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα. Η προστασία από τους ισχυρούς άνεμους, που επικρατούν στην περιοχή των Κυκλάδων, αλλά και η πανέμορφη θέα της παραλίας Λειβάδια ήταν καθοριστικοί παράγοντες για τον σχεδιασμό.

Βασικός στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα κτήριο που θα αξιοποιεί και θα αναδεικνύει το φυσικό του υπόβαθρο, οργανώνοντας δομικά τα εγγενή χαρακτηριστικά του. Στην κατεύθυνση αυτή, επιδιώκεται η επανερμηνεία χαρακτηριστικών της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, που αφορούν στη διαχείριση του συσχετισμού φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος. Τα χαρακτηριστικά αυτά εντοπίζονται στην πολλαπλότητα των διαβαθμίσεων δημόσιων και ιδιωτικών, καθώς και ανοιχτών και κλειστών, χώρων, που αποκαλύπτονται σταδιακά μέσω της βιωματικής εμπειρίας. Επίσης, ενσωματώθηκαν στον σχεδιασμό και βασικά χαρακτηριστικά της παραδοσιακής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, όπως το φυτεμένο δώμα και η γεωμετρία μεταξύ των κτηριακών όγκων.

Η χωροθέτηση του κτηρίου μέσα στην κοιλάδα επιδιώκει τόσο τη μέγιστη αξιοποίηση της θέας, όσο και τη βελτιστοποίηση του προσανατολισμού.

Η βασική χειρονομία έγκειται στην τοπική διεύρυνση της κοιλάδας. Το παραγόμενο κενό κατατέμνεται και οργανώνεται μέσω του κτηρίου, δημιουργώντας έτσι μια ποικιλία υπαίθριων και ημιυπαίθριων χώρων με διαφορετικό προσανατολισμό, θέα και βιωματικό χαρακτήρα. Οι κύριες λειτουργίες της κατοικίας οργανώνονται γύρω από έναν κεντρικό πυρήνα-αίθριο που αποτελεί το κέντρο των δραστηριοτήτων.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αρχιτεκτονικό γραφείο
Συνεργάτες αρχιτέκτονες
Στατική μελέτη
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
Φωτογραφία

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Δημοσιεύσεις
  • ΔΟΜΕΣ 0215, 'Μεσογειακές Παραλλαγές', 2015.