ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
09_12_2019

Voronoi’s Corrals

decaARCHITECTURE - Α. Βαΐτσος, C. Loperena _ 2013

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
2009-2010
Χρόνος αποπεράτωσης
2013
Συνολική επιφάνεια
250m2
Επιφάνεια οικοπέδου
60000m2
Διεύθυνση έργου
Μήλος, Κυκλάδες

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Διαμόρφωση τοπίου, σχεδιασμός εγκαταστάσεων κατοικίας και ξενώνα στη Μήλο

Tο Voronoi’s Corrals είναι ένα τοπίο έκτασης 60 στρεμμάτων που περιέχει χώρους κατοικίας εμβαδού 250m2. Βρίσκεται στη νότια Μήλο σε περιοχή που προστατεύεται από τη συνθήκη Natura 2000. 

Η βασική σχεδιαστική αρχή της πρότασης είναι ο σαφής διαχωρισμός των περιοχών της έκτασης που υπόκεινται σε οικειοποίηση, από το άγριο τοπίο μέσα από τη διαμόρφωση τεσσάρων μαντριών (=corrals). Τα όρια των μαντριών ορίσθηκαν στο τοπίο αυστηρά με λιθόκτιστους τοίχους. Καθένα από τα τέσσερα μαντριά έχει τη δική του κλίμακα και το δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα, που προσδιορίζεται από τα ερεθίσματα του άμεσου περιβάλλοντός του.

Το Orchard Corral περιβάλλεται από μια ξερολιθιά συνολικού μήκους 700m και έχει έκταση 20 στρεμμάτων. Διατηρεί τον γεωργικό χαρακτήρα της έκτασης όπου φυτεύονται 550 ελαιόδεντρα, ένας λαχανόκηπος και ένας αμπελώνας. Ο όγκος της γης, που προκύπτει από τις εκσκαφές, εναποτίθεται μέσα στο μαντρί, διαμορφώνοντας μια νέα μορφολογία εδάφους και επιτρέποντας την εγκατάσταση ενός οριζόντιου γεωθερμικού δικτύου, που υποβοηθά τα συστήματα ψύξης και θέρμανσης. 

Ο περιμετρικός τοίχος του μαντριού λειτουργεί και ως τοίχος αντιστήριξης για τη νέα τοπογραφία. Στο νότιο άκρο του μεταλλάσσεται διαμορφώνοντας την όψη ενός μικρού ξενώνα, που καλύπτεται από χώμα και ελιές. Το χώμα, βάθους 80cm, μονώνει το δώμα του ξενώνα, ενώ, στον άξονα Βορρά-Νότου, μiα τομή στη γη λειτουργεί ως χωνί και καθοδηγεί το μελτέμι, ώστε να προσφέρεται φυσικός αερισμός στους εσωτερικούς χώρους.

Το Immersion Corral είναι σαν έναν κάβουρα, που αγκιστρώνεται στο έδαφος. Αναγκάζεται να αγκιστρωθεί, επειδή οι αισθήσεις του βομβαρδίζονται. Οι ήχοι της θάλασσας βουίζουν στα αυτιά του, ο ορίζοντας τον περικυκλώνει, νιώθει την αλμύρα στον αέρα. Ένα κτίσμα 170m2 στριμώχνεται δίπλα σε ένα μικρό λόφο για να προστατευθεί διαμορφώνοντας μιαν απάνεμη αυλή. Η μάζα ορίζεται από όγκους που κλιμακώνονται σε αντιστοιχία με τη φυσική κλίση. Το κέλυφός του είναι από τούβλα μαλτεζόπλακας, ένα υλικό που φθείρεται και αλλάζει χρώμα με την πάροδο του χρόνου, όπως και τα λευκά πετρώματα των γκρεμών της ακτογραμμής. Η οροφή του αλλάζει κλίσεις, ακολουθώντας τις εφαπτόμενες των ραχών του περίγυρού του.

Το Isolation Corral είναι στην άκρη του κτήματος. Απολαμβάνει την αίσθηση της απομόνωσης μέσα στο Κυκλαδίτικο δάσος, καθώς και μια μακρινή θέα της θάλασσας μέσα από το σκόπευτρο που δημιουργούν δύο πλαγιές. Το μαντρί προστατεύει μια σπάνια ποικιλία τοπικών μουριών. Σε μια γωνία του μαντριού τοποθετείται ένα σκίαστρο, κάτω από το οποίο υπάρχει μια αιώρα. 

Το Preservation Corral έχει έκταση 580m2 και βρίσκεται στο πιο απάνεμο σημείο της έκτασης. Φιλοξενεί 14 δένδρα, τοπικές ποικιλίες που τείνουν να εξαφανιστούν.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αρχιτεκτονικό γραφείο
Στατική μελέτη
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
Κατασκευή
Επίβλεψη έργου
Γεωτεχνική μελέτη
Υδραυλική μελέτη
Φωτογραφία
Ståle Eriksen (© decaARCHITECTURE), deca ARCHITECTURE

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Δημοσιεύσεις
  • ΔΟΜΕΣ 0513, 'Δώματα και Στέγες', τ. 119, 2013.