ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
23_10_2019

Villa Melana

Παναγιώτης Παπασωτηρίου, Βάλια Φούφα _ 2014

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
2012
Χρόνος αποπεράτωσης
2014
Συνολική επιφάνεια
157m2
Επιφάνεια οικοπέδου
6084m2
Διεύθυνση έργου
Tυρός, Αρκαδία

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Όλα ξεκίνησαν από ένα στιγμιότυπο. Σε οικόπεδο με έντονη κλίση και ανεμπόδιστη θέα προς το πέλαγος, μια εξοχική κατοικία προστατεύει από τον ήλιο και τον άνεμο και ηρεμεί υπό το φως των αστεριών.

Στο μοναδικό φυσικό πλάτωμα του οικοπέδου τοποθετείται το κτήριο για να επιτευχθεί η μικρότερη δυνατή επέμβαση στο ανάγλυφο. Τη δυσκολία του ασταθούς εδάφους διαχειριστήκαμε με απλά στοιχεία και ήρεμες χειρονομίες. Ούτως ή άλλως, η απεραντοσύνη της θάλασσας και η γραμμή του ορίζοντα, που δεν μπορεί να καταγραφεί δίχως την κίνηση του κεφαλιού, είναι τόσο καθηλωτικές που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να καδραριστεί κάποιο τμήμα τους. 

Το κτήριο ορίζεται από τρεις όγκους και αναπτύσσεται παράλληλα με τις υψομετρικές γραμμές. Η τελική του μορφή προκύπτει από τη διάσπαση ενός ενιαίου επιμήκους όγκου με τη μετατόπιση του κεντρικού του τμήματος προς την ανατολή. Η διάσπαση αυτή ενισχύεται τόσο με τη διαφοροποίηση των υλικών, όσο και της μορφής. 

Χαρακτηριστικά του κεντρικού αυτού χώρου, όπου βρίσκονται οι χώροι διημέρευσης, είναι η επένδυση με πέτρα από την περιοχή, η δίρριχτη στέγη και η θέση του  τζακιού, στη στενή του πλευρά. Αποτελεί σαφή αναφορά στην τοπική αρχιτεκτονική, όπου συναντώνται τα πέτρινα Τσακώνικα ‘μακρυνάρια’, με αλλοίωση στη  μορφή και το μέγεθος των ανοιγμάτων, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες για ηλιασμό, αερισμό, δροσισμό και θέα. Τα ψηλά ανοίγματα εξασφαλίζουν διαμπερότητα χωρίς να επηρεάζουν τη μονολιθικότητά του, ενώ οι οπτικές διασταυρώνονται λόγω των θέσεων των ανοιγμάτων. Από την προβολή του περιγράμματος της  δίρριχτης στέγης  μετατοπίζεται ο δυτικός τοίχος, δημιουργώντας ένα γραμμικό χώρο επίπεδης στέγασης, ο οποίος συνδέει τους όγκους μεταξύ τους. Δύο λευκά ορθογωνικά πρίσματα, όπου φιλοξενούνται οι ιδιωτικοί χώροι, λειτουργούν ως αναφορά στην απλότητα της δικής μας αρχιτεκτονικής ματιάς μακριά από  στοιχεία διακόσμου και εντυπωσιασμού.

Στα σημεία επαφής των τριών όγκων, δυο δοκάρια από εμφανές σκυρόδεμα λειτουργούν σαν ’συνδετήρες’ και υπογραμμίζουν διακριτικά αυτή τη σύνδεση. O λευκός σοβάς αντανακλά τον ήλιο, η πέτρα προσφέρει τη θερμική της μάζα και ενοποιεί (συνδέει) οπτικά την κατοικία με το τοπίο και τα δύο μαζί προστατεύουν από τα καιρικά φαινόμενα. Μια σύνθεση που αποκαλύπτει, αβίαστα, τη θέα και προκύπτει από τον σεβασμό του αναγλύφου και τη χρήση παραδοσιακών υλικών. 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Στατική μελέτη
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
Φωτογραφία

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Συστήματα αλουμινίου

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Διακρίσεις
  • Βραβεία ΔΟΜΕΣ, Βραβείο (κατ' ισοβαθμίαν) στην κατηγορία 'Καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα των ετών 2010 - 2014'
  • BUILD's Design Innovation Award 2018 - Greece
Δημοσιεύσεις
  • ΔΟΜΕΣ 0115, Βραβεία 'ΔΟΜΕΣ 2015', 2015