ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
04_03_2021

Uptown Residences, οικιστική ανάπτυξη στον Άγιο Θωμά Αμαρουσίου

Χριστίνα Λουκοπούλου, Ηρώ Μπερτάκη, Κωστής Πανηγύρης _ 2011

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Πολυκατοικίες
Χρόνος μελέτης
2006-2008
Χρόνος αποπεράτωσης
2011
Συνολική επιφάνεια
6500m2
Επιφάνεια οικοπέδου
8350m2
Κόστος
10000000€
Διεύθυνση έργου
Άγιος Θωμάς, Μαρούσι, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το συγκρότημα καταλαμβάνει ένα οικοδομικό τετράγωνο και αποτελείται από 7 κτήρια σε αντίστοιχα οικόπεδα. Συνολικά στον τριόροφο όγκο που ακολουθεί κλιμακωτά το κεκλιμένο έδαφος αναπτύσσονται 70 κατοικίες έκτασης 6.500τμ με ενιαίο υπόγειο χώρο στάθμευσης. 

Το κτήριο αναπτύσσεται ως ένα τεθλασμένο S που καταλαμβάνει το σύνολο του τετραγώνου αποτελώντας τυπολογικό υβρίδιο της περιμετρικής ανάπτυξης του τυπικού αστικού οικοδομικού τετραγώνου και της μοντερνιστικής προαστιακής ανάπτυξης σε παράλληλες μπάρες. Έτσι δημιουργούνται δύο εσωτερικοί πεζόδρομοι - ανοικτά αίθρια που φιλοξενούν κήπους ισογείων κατοικιών και κοινόχρηστους χώρους σε επαφή με τους χώρους πιλοτής που υπάρχουν σε τμήματα του συγκροτήματος.

Ο όγκος εκτείνεται αρκετά σε κάλυψη, ενώ παραμένει σχετικά χαμηλός. Μεγάλες και μικρότερες κατακόρυφες διαμπερότητες σε συνδυασμό με τις πιλοτές, κοινόχρησα περάσματα και υπαίθριους χώρους των κατοικιών δημιουργούν ένα συνεχές φωτεινό πορώδες σύνολο.

Οι όψεις χαρακτηρίζονται από λευκές οριζόντιες ζώνες που αποτελούν συμπαγή στηθαία για τα μπαλκόνια και εκτείνονται και πέρα από αυτά. Οι ζώνες αυτές σχηματοποιούν το γενικό Αθηναϊκό μπαλκόνι πολυκατοικίας, μεταθέτουν το αστικό όριο του κτηρίου έξω από την επιδερμίδα των κλειστών χώρων - την οικοδομική γραμμή- και επιχειρούν να οριοθετήσουν τη σχέση του ιδιωτικού με το δημόσιο σε αυτό το αιωρούμενο ασυνεχές φίλτρο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συνεργάτης αρχιτέκτων
Στατική μελέτη
Αλέκος Αθανασιάδης & Συνεργάτες Πολιτικοί Μηχανικοί
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
Αγωνοθέτης
Επίβλεψη έργου
Μελέτη φύτευσης
Greenways Landscape Architecture Χανικιάν-Σκορδίλης ΕΠΕ
Φωτογραφία

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Κουφώματα

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Links
  • vimeo.com Ημερίδα ΔΟΜΕΣ INDEX 2013