ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
21_01_2021

Τριώροφο κτήριο κατοικίας και επαγγελματικού χώρου

Αντώνης Στασινόπουλος _ 2005

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος αποπεράτωσης
2005
Συνολική επιφάνεια
263m2
Διεύθυνση έργου
Αρτεμισίου 24, Κεραμικός, Αθήνα, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το κτήριο κατασκευάστηκε σε γωνιακό οικόπεδο εμβαδού 263m2, υλοποιώντας τα 2/3 του επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης και του επιτρεπόμενου ύψους. Αποτελείται από δύο ανεξάρτητες κατοικίες και ένα επαγγελματικό χώρο, με πρόσβαση από την κοινή αυλή. Η προσπέλαση σε αυτές ακολουθεί λειτουργικά την τυπολογία των παλαιών Αθηναϊκών σπιτιών.

Στο αριστερό τμήμα του κτηρίου βρίσκεται ο επαγγελματικός χώρος ενώ στο δεξιό τμήμα υπάρχει ένα μικρό διαμέρισμα στο ισόγειο και η είσοδος της 2ης κατοικίας που αναπτύσσεται στον 1ο και 2ο όροφο.

H κάτοψη έχει μορφή Γ, με μικρότερο και χαμηλότερο το ένα σκέλος, του οποίου η τοποθέτηση στο οικόπεδο αφήνει ένα ελεύθερο χώρο, ένα μικρό κήπο στην διασταύρωση των οδών Αμαζόνων και Αρτεμισίου. Με την επιλογή αυτή μεγιστοποιούνται οι πλευρές  που έχουν καλό προσανατολισμό και εξασφαλίζεται  η καλύτερη δυνατή θέα – άνοιγμα προς τον ορίζοντα και τον χώρο των εγκαταστάσεων στο Γκάζι.

Τα μεγάλα υαλοστάσια στους χώρους των καθιστικών, που βρίσκονται στον ψηλότερο όροφο κάθε σκέλους, ξεκινούν από την στάθμη δαπέδου και υπερβαίνουν το συνηθισμένο ύψος ορόφου, φτάνοντας έως το +3.60m επιτρέποντας έτσι στο χειμωνιάτικο ήλιο να εισχωρεί.

Οι όψεις χαρακτηρίζονται από τις μονόριχτες εγκιβωτισμένες στέγες, που ξεκινούν από το +4.00m και καταλήγουν στο +6.00m από το δάπεδο του κάθε ορόφου. Tα μεγάλα υαλοστάσια έχουν σταθερά και ανοιγόμενα τμήματα ενώ στις δύο κύριες όψεις του κτηρίου και σε διαφορετικό όροφο βρίσκονται δύο μικροί όγκοι σε προεξοχή (0.90m x 3.00m). Δεν τοποθετήθηκαν πατζούρια ή ρολλά στα κουφώματα, έχοντας στο νου την εικόνα του φωτισμένου κτηρίου το βράδυ και την πρόσληψη του από τον περαστικό στον δρόμο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Στατική μελέτη
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Δημοσιεύσεις
  • Θέματα Χώρου και Τεχνών, τ. 2, 2007.