ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
18_11_2017

Τριώροφη μονοκατοικία στο Ψυχικό

Κωνσταντίνος Παπαδημητρακόπουλος _ 2011

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος αποπεράτωσης
2011
Συνολική επιφάνεια
850m2
Επιφάνεια οικοπέδου
1066m2
Ιδιοκτήτης
Ιδιώτης
Διεύθυνση έργου
Αγίου Δημητρίου, 28, Ψυχικό, Αθήνα, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η κατοικία βρίσκεται σε γωνιακό οικόπεδο έκτασης περίπου ενος στρέμματος απέναντι σε πάρκο στην περιοχή του Ψυχικού. Το αποτύπωμα του σπιτιού, το οποίο καταλαμβάνει το ένα τέταρτο του οικοπέδου, οριοθετήθηκε με σεβασμό στο υπάρχον περιβόλι και τα δέντρα του οικοπέδου. Η κατοικία σχεδιάσθηκε έτσι ώστε στη σύνθεση να πρωταγωνιστεί ο κήπος. Βασικό στοιχείο της είναι η δημιουργία οπτικών φυγών μέσω διαφορετικών σε μέγεθος ανοιγμάτων, τα οποία λειτουργούν ως κάδρα του περιβάλλοντος χώρου. Η είσοδος μέσω της πρασιάς και της ξύλινης εξώπορτας φανερώνει σταδιακά στον επισκέπτη τους χώρους του ισογείου και τον κήπο, δημιουργώντας την αίσθηση της συνέχειας του μέσα και του έξω. Ο ημιϋπαίθριος μεταξύ εσωτερικού αιθρίου και κήπου/πισινας σχεδιάσθηκε, έτσι ώστε να προσφέρει δροσιά και σκίαση τους καλοκαιρινούς μήνες. Προγραμματικά η κατοικία χωρίζεται σε τέσσερα επίπεδα. Στο υπόγειο βρίσκονται ο χώρος στάθμευσης, το swim spa, η κουζίνα προσωπικού και βοηθητικοί χώροι. Στο ισόγειο βρίσκονται το καθιστικό, η τραπεζαρία και η κεντρική κουζίνα. Στον α’ όροφο βρίσκονται τα υπνοδωμάτια και το γυμναστήριο, ενώ στο δώμα βρίσκονται το γραφείο, ένα entertainment room, και kitchenette. Το συμμετρικό σχέδιο της κατοικίας έχει ως κέντρο το εσωτερικό αίθριο, το οποίο λειοτυργεί ως οργανωτικό στοιχείο σε κάτοψη και τομή, καθώς και ως συμβολική εστία με εναλλαγές φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο ανοιγόμενος φεγγίτης οροφής στη στέγαση του αίθριου έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε στην ανοιχτή θέση να δημιουργεί φυσικό ελκυσμό. Πρόκειται για βασικό στοιχείο της βιοκλιματικής συμπεριφοράς της κατοικίας για τουλάχιστον οκτώ μήνες του έτους. Η εξωτερική τοιχοποιία έχει επενδυθεί με εξωτερική θερμομόνωση 8εκ πετροβάμβακα. Η μόνωση, σε όλο το κτήριο, γυρίζει και αγκαλιάζει περιμετρικά τα ανοίγματα ώστε να αποφευφχθούνε τυχόν θερμογέφυρες. Επίσης όλα τα κουφώματα είναι θερμοδιακοπτώμενα και έχουν υαλοπίνακες με επένδυση για θερμική μόνωση, ηλιακό έλεγχο, καθώς και για ηχομόνωση.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συνεργάτες αρχιτέκτονες
Στατική μελέτη
Δόμος Ε.Ε. Έλλη Σκαρή
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
Σύναψις Τεχνική Βύρων Μανώλας, Στέφανος Μιχάλης
Διαχείριση κατασκευής
Διαχείριση έργου
Βιοκλιματική μελέτη
Σύμβουλος στατικών
Δόμος Ε.Ε. Έλλη Σκαρή
Μελέτη περιβάλλοντος χώρου
Μελέτη φωτισμού

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Κλιματισμός
Θερμαντικά σώματα
Εξωτερικός φωτισμός

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Δημοσιεύσεις
  • Ελληνικές Κατασκευές, Νο. 156, Απρίλιος 2011.
  • Δομές Επετηρίδα Ελληνικής Αρχιτεκτονικής, Τόμος Α, Τεύχος 100, Μάιος/Ιούνιος 2011.      
  • Builiding Green, Τεύχος 21, Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2011.
Links
  • vimeo.com Ημερίδα ΔΟΜΕΣ INDEX 2013