ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
17_09_2019

Τέσσερις παράλληλοι τοίχοι - Κατοικία στην Άνω Γλυφάδα

smyrlis architects _ 2005

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
2000
Χρόνος αποπεράτωσης
2005
Συνολική επιφάνεια
424m2
Επιφάνεια οικοπέδου
418m2
Διεύθυνση έργου
Γεωργίου Φραντζή 19, Άνω Γλυφάδα, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΟΙ ΠΡΟΠΟΔΕΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ ΔΥΤΙΚΑ Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ 

Η κατοικία τοποθετείται σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 400 m2 στους πρόποδες του Υμηττού. Η έντονη κλίση του εδάφους προς τα δυτικά επιτρέπει την οπτική επαφή με τη θάλασσα, ανοίγοντας τον  ορίζοντα στη θέα του Αργοσαρωνικού, ενώ ταυτόχρονα η ανατολική πλευρά του οικοπέδου αποτελεί όριο του σχεδίου πόλεως και σύνορο με το βουνό.

ΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

Κατοικία σε πέντε επίπεδα. Στην ψηλότερη στάθμη του ισογείου βρίσκεται ο χώρος  της κουζίνας-τραπεζαρίας, συνεπίπεδος  με το διαμορφωμένο έδαφος στο πίσω μέρος του οικοπέδου. Ο στεγασμένος χώρος  που δημιουργείται στο σημείο αυτό αποτελεί προέκταση του εσωτερικού για τους θερινούς μήνες με δυνατότητα υπαίθριας παραμονής. Χαμηλότερα και 3m πάνω από το επίπεδο του δρόμου, τοποθετείται το καθιστικό της κατοικίας. Στον εξώστη, που εκτίνεται μπροστά του, με  δυτικό προσανατολισμό και θέα τη θάλασσα, βρίσκεται η πισίνα. Το συγκεκριμένο επίπεδο της κατοικίας συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη κίνηση, εφόσον σε αυτό καταλήγει η σκάλα εισόδου από τον δρόμο προς εσωτερικό της κατοικίας.

ΟΙ ΠΛΕΥΡΙΚΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΤΟΙΧΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ

Ο κεντρικός διώροφος όγκος τετραγωνικής κάτοψης και ο επιμήκης τριώροφος όγκος τοποθετημένος εγκάρσια να ακουμπάει στα πλευρικά όρια του οικοπέδου. 

ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΙΧΟΙ

ΔΙΑΜΠΕΡΕΣ από ανατολή προς δύση - ΚΛΕΙΣΤΟ στα πλάγια όρια.

Θέλοντας να τονιστεί η σχέση βουνού και θάλασσας το κτήριο ορίζεται από τέσσερεις παραλλήλους τοίχους με κατεύθυνση από ανατολή προς δύση. Καθώς οι τοίχοι αυτοί κλείνουν τη βόρεια και νότια πλευρά προς το όμορα οικόπεδα, η κατοικία γίνεται απόλυτα διαμπερής με άνοιγμα στο βουνό και τη θάλασσα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αρχιτεκτονικό γραφείο
Αρχιτέκτων
Στατική μελέτη
Κατασκευή
Μηχανολογική μελέτη
Ηλεκτρολογική μελέτη
Φωτογραφία

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Εκθέσεις
  • 5η Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, 2008
Δημοσιεύσεις
  • Συνθέσεις 142, 2007, σσ. 100-106.
  • Villas, 2007, σσ. 390-398.
  • DECO, 2008, σ. 68.
  • Ελληνικές Κατασκευές, τ. 133, 2008, σ. 186.
  • Θέματα Χώρου και Τεχνών, τ. 40, 2009, σσ. 120-123.