ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
08_12_2019

Σχεδιασμός-διαμόρφωση αρχαιολογικού χώρου και εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης κοινού στην αρχαία Ακρόπολη Νισύρου

Άννα Αποστόλου _ 2008

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Πολιτισμός
Χρόνος μελέτης
2006-2007
Χρόνος αποπεράτωσης
2008
Συνολική επιφάνεια
4600m2
Επιφάνεια οικοπέδου
10000m2
Κόστος
570000€
Ιδιοκτήτης
Υπουργείο Πολιτισμού
Διεύθυνση έργου
Μανδράκι, Νίσυρος, Δωδεκάνησα
Επιφάνεια κτηρίου
30m2

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το αρχιτεκτονικό έργο αφορά την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και την ανάδειξη του αρχαίου τείχους της Νισύρου. Περιλαμβάνει σχεδιασμό εισόδου, διαδρομών - προσβάσεων μέσα κι έξω από το τείχος, πλατωμάτων στάσης με χώρους ανάπαυσης καθώς και εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης των επισκεπτών. Επιδίωξη του σχεδιασμού αρχιτεκτονικής τοπίου ήταν ο σεβασμός και η ανάδειξη του μνημείου, καθώς και η ηπιότερη και διακριτικότερη δυνατή επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον ως φυσική του απόληξη, πάνω στο βράχο, αντλώντας από αυτόν τα υλικά κατασκευής. Η πρωτογενής κατασκευαστική απλότητα και η συνέχεια των υλικών και των χαράξεων σε όλες τις κλίμακες έχουν ως αποτέλεσμα την ήπια μετάβαση από τη φύση στο κτισμένο και την απόλυτη εναρμόνιση των νέων κατασκευών στο μνημείο και το τοπίο.

Ο χώρος διαμορφώθηκε με ένα μίγμα από λιθόκτιστες ακανόνιστες – ελεύθερες - κατασκευές, και με ποικιλία φυσικών βράχων ποικίλων μεγεθών, σε αποχρώσεις του πετρώματος δομής του μνημείου. Οι αναλημματικοί τοίχοι, η μνημειώδης ελικοειδής λίθινη κλίμακα που οδηγεί στην πύλη του τείχους και οι κατασκευές οριοθέτησης, όλα διαμορφώθηκαν ώστε να δίνουν την εντύπωση ότι ήταν πάντα εκεί.

Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν ημιυπόσκαφα με στόχο την διακριτικότητα και την προστασία των απόψεων του μνημείου. Έμφαση δόθηκε σε κατασκευαστικές λεπτομέρειες όπως τα λιθόκτιστα καθιστικά που σχεδόν δεν ξεχωρίζουν από τον φυσικό χώρο, οι λιθόκτιστες υδρορρόες σαν φυσικά ρυάκια που επίλυσαν το προβλήματα απορροής στη διαμόρφωση τοπίου τέτοιας κλίμακας, τα φυσικά υλικά των διαδρομών απουσία τσιμέντου, η υδροδότηση των εγκαταστάσεων με χρήση και αναπαραγωγή του παραδοσιακού συστήματος συγκέντρωσης του βρόχινου νερού σε υπάρχουσα υπόγεια δεξαμενή. Τέλος, η φύτευση ενδειμικών φυτών θεωρήθηκε απαραίτητη για να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό του τοπίου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αρχιτέκτων
Στατική μελέτη
Διαχείριση κατασκευής
Διαχείριση έργου
Μελίνα Φιλήμονος Τσοποτού αρχαιολόγος, προϊσταμένη ΚΒ΄Ε.Π.Κ.Α.
Αρχιτεκτονική τοπίου
Ηλεκτρολογική μελέτη
Επιμετρητής ποσοτήτων
Σύμβουλος στατικών
Επίβλεψη έργου
Μελέτη φωτισμού
Φωτογραφία

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Διακρίσεις
  • Βραβεία 'ΔΟΜΕΣ 2011', έπαινος στην κατηγορία 'Το καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα των ετών 2008-2010'.
Εκθέσεις
  • 6η Biennalle νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων.