ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
22_04_2019

Στέγαστρο τύμβων Μαραθώνα

Γιώργος Τριανταφύλλου & Συνεργάτες _ 2004

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Πολιτισμός
Χρόνος μελέτης
2002-2003
Χρόνος αποπεράτωσης
2004
Κόστος
2000000€
Ιδιοκτήτης
Υπουργείο Πολιτισμού
Διεύθυνση έργου
Περιοχή Βρανά, Μαραθώνας, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το Στέγαστρο των Τύμβων αποτελεί μέρος μια συνολικότερης μελέτης για την ανάπλαση ολόκληρου του αρχαιολογικού χώρου Βρανά Μαραθώνα όπου βρίσκεται και ο τύμβος των Πλαταιέων. Από την μελέτη αυτή, που προέβλεπε νέα είσοδο, υπόσκαφο κτήριο υποδοχής με καφέ και πωλητήριο και διαδρομή προς τους Τύμβους, πραγματοποιήθηκε μόνο το Στέγαστρο και μια μικρή ανάπλαση του υφιστάμενου Μουσείου.

Πρόκειται για ένα 'κέλυφος προστασίας' από τις καιρικές συνθήκες, που έχει τον χαρακτήρα ενός Μουσείου και στεγάζει δύο σημαντικούς Τύμβους που ανέσκαψε ο καθηγητής Μαρινάτος. Βασικές αρχές σχεδιασμού ήταν να εξασφαλιστεί η συνέχεια του εσωτερικού χώρου με το εξωτερικό περιβάλλον, η ένταξη εσωτερικών διαδρομών και χώρων στάσης για ικανό αριθμό επισκεπτών, καθώς και η δημιουργία μιας εσωτερικής 'ατμόσφαιρας', ενός υποβλητικού και υποφωτισμένου χώρου, ανάλογου του ταφικού χαρακτήρα της ανασκαφής. Η ανασκαφή με τους ανοικτούς λακοειδείς τάφους με τα οστά ανθρώπων και ζώων οδηγεί στην επιλογή να δημιουργεί την αίσθηση που έχει κανείς μέσα σε ανάλογα κελύφη, όπως στους θολωτούς τάφους, κλπ. 

Το κέλυφος  συγκροτείται από δύο βασικά στοιχεία:

- ένα αυτόνομο οριζόντιο επίπεδο προστασίας στηριγμένο σε στύλους(στέγαστρο-υπόστεγο) και

- ένα περιμετρικό πέτασμα (μάντρα) που περιβάλλει και οριοθετεί τον ανασκαφικό χώρο, όπως οι μάντρες ή τα τείχη που προστατεύουν πόλεις, μοναστήρια, περιβόλους, νεκροταφεία, αποδίδοντας μια ιδιάζουσα εσωστρέφεια. Το πέτασμα συγκροτείται από προκατασκευασμένα μεταλλικά πανό που έχουν πληρωθεί με έγχρωμο κονίαμα με την υφή και το χρώμα του πηλού, από το χώμα της περιοχής, που προσομοιάζει στις πλίνθες ή στα παλαιά αδρά κονιάματα. Το πέτασμα έχει ένα ικανό πάχος και ύψος και φέρει σχισμές – διανοίξεις για την οπτική σύνδεση του εσωτερικού χώρου με τον εξωτερικό, που φιλτράρεται από ξύλινες περσιδωτές κατασκευές.

Τα δύο αυτά στοιχεία συνυπάρχουν, μέσω μιας οριζόντιας σχισμής (ζώνης φεγγιτών), ενώ διατηρούν την αυτονομία τους. Το ιδιότυπο περίγραμμα της κάτοψης προέκυψε από την δυσκολία εύρεσης θέσεων που να είναι αρχαιολογικά ασφαλείς για την ένταξη των πασσάλων - υποστυλωμάτων τα οποία φέρουν το χωροδικτύωμα.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Links
  • vimeo.com Ημερίδα ΔΟΜΕΣ INDEX 2013