ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
17_09_2019

Six D.o.g.s - Πολιτιστικός χώρος και κήπος

Point Supreme - Μαριάννα Ρέντζου, Κωνσταντίνος Πανταζής _ 2010

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Ψυχαγωγία
Χρόνος μελέτης
2009-2010
Χρόνος αποπεράτωσης
2010
Συνολική επιφάνεια
285m2
Επιφάνεια οικοπέδου
885m2
Κόστος
90000€
Διεύθυνση έργου
Αβραμιώτου 6-8, Αθήνα, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

To Six Dogs αφορά μια λειτουργική αναστροφή: πέντε ανεξάρτητοι εμπορικοί μετατρέπονται σε έναν ενιαίο χώρο με διαφορετικές και συμπληρωματικές λειτουργίες. Η μετατροπή γίνεται με τα ελάχιστα μέσα και σχεδόν καθόλου προσθήκες.

Οι καινούργιες λειτουργίες  χωροθετούνται εν σειρά: μια γκαλερί, ένα καφέ, χώρος για συναυλίες και  δράσεις και ένα μπαρ. Έτσι, οι ώρες λειτουργίας και οι απαιτήσεις σε ανάγκες φωτισμού και πυκνότητας επίπλων, δημιουργούν μια ομαλή μετάβαση: από το πρωί στο βράδυ, αλλά και από το φωτεινό στο σκοτεινό, από το άδειο στο πυκνό, από το σταθερό στο μεταβλητό. Αυτή η διαβάθμιση χαρακτήρων καθορίζει όλο το έργο. Ο κάθε χώρος, απλώς, βάφεται διαδοχικά μια απόχρωση από το λευκό ως το μαύρο δημιουργώντας συνολικά ένα ασπρόμαυρο φάσμα. Το χρώμα καταπίνει όλα τα στοιχεία του χώρου, ενώ ταυτόχρονα αλλάζει η ένταση του φωτός, οι υφές γίνονται πιο λαμπερές, τα στοιχεία πυκνώνουν: από τη γκαλερί που είναι λευκή και άδεια, φτάνουμε διαδοχικά στο μαύρο αλλά και πυκνό βραδινό μπαρ.

Το ασπρόμαυρο φάσμα της επέμβασης αναδεικνύει τα φυσικά, ζωντανά χρώματα της φύσης στον κήπο που κρύβεται πίσω από το κτήριο, μια μικρή ζούγκλα στο κέντρο της πόλης. Πάνω σε αυτό το φάσμα τοποθετούνται κάποιες εξαιρέσεις- στοιχεία ενοποίησης, όπως η συνολική μπλε σκούρα πρόσοψη, κατακόρυφες ελεκτρίκ λωρίδες χρώματος στις κολώνες μέσα από την όψη, το κοινό μέτωπο των παταριών στους χώρους που χτίζονται με brisse soleil, τα τετράγωνα πλακάκια στις μόνιμες κατασκευές, τα μεγάλα τραπέζια σε όλο το πεζοδρόμιο επί της οδού Αβραμιώτου, και το μεγάλο σήμα-ταμπέλα, φόρος τιμής στη μητροπολιτική κατάσταση.

Ο κήπος διατηρήθηκε στη φυσική του κατάσταση με τις ελάχιστες απαραίτητες τροποποιήσεις στο φυσικό του ανάγλυφο. Σχεδιάστηκε για αυτόν μια οικογένεια από ξύλινα έπιπλα διαφορετικών χαρακτήρων και αναλογιών που εμπνέουν διαφορετικές κοινωνικές συμπεριφορές. Το κύριο θέμα του χώρου, τα μεγάλα δέντρα, τονίστηκαν γραφιστικά με χρωματιστές ζώνες στους κορμούς τους ενώ φέρουν όλες τις εγκαταστάσεις: φώτα και πρίζες για φόρτιση ηλεκτρονικών συσκευών. Ο κήπος μετατρέπεται σε ένα χώρο με φαινομενικά απούσα την ανθρώπινη επέμβαση, έναν ύμνο στην απόλαυση της φύσης και την εμπειρία του κενού.

Τελικά, το Six Dogs  αξιοποιεί τη δυναμική του μεγέθους του: Ο δρόμος αποκτά ξεκάθαρη, ορισμένη μορφή. Η αταξία και τυχαιότητα που συνεπάγεται κάθε επιμερισμός, τόσο συνήθης στους δρόμους των Ελληνικών πόλεων, αντικαθίσταται από μια συνολική, ξεκάθαρη χωρική εμπειρία, ενώ η έλλειψη ντιζάιν προτρέπει τους χρήστες να οικειοποιηθούν ελεύθερα το χώρο. Ο κήπος υμνεί την κατάσταση της φύσης που τόσο έντονα απουσιάζει στην πόλη.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Δημοσιεύσεις
  • ΔΟΜΕΣ 0514, 'Αρχιτεκτονική καταστημάτων Β', τ. 126, 2014.