ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
04_03_2021

Shop & Trade – Κτήριο γραφείων & καταστημάτων

Μαρία Κοκκίνου, Ανδρέας Κούρκουλας _ 2010

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορίες
Γραφεία, Εμπόριο
Χρόνος αποπεράτωσης
2010
Συνολική επιφάνεια
10000m2
Ιδιοκτήτης
Ιδιώτης
Διεύθυνση έργου
Πειραιώς 222, Αθήνα, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Στην οδό Πειραιώς, κατασκευάσθηκε ένα κτήριο από εµφανές σκυρόδεµα, που στεγάζει µια εταιρία µόδας και γραφειακές λειτουργίες, σε χώρους εµβαδού 10.000m2.

Ο σχεδιασµός του κτηρίου προσπάθησε να απαντήσει σε δύο βασικά, για την πόλη, ζητήµατα:

α. τη µεγιστοποίηση του πρασίνου σε σχέση µε τον κτισµένο χώρο και
β. την περιβαλλοντική του απόδοση και την ενεργειακή του κατανάλωση.

Το κτήριο προκύπτει από τη σύνθεση δύο ξεχωριστών όγκων, ενός µονώροφου εµπορικού καταστήµατος εµβαδού 1.300m2 και ενός πενταώροφου κτηρίου γραφείων σχήµατος Γ, που το περιβάλλει, δηµιουργώντας ένα όριο προς τα γειτονικά κτίσµατα µε όψεις προς την οδό Πειραιώς. Η οροφή του ισόγειου καταστήµατος φυτεύεται έντονα και µετατρέπεται σε υπερυψωµένο κήπο για τους εργαζόµενους και την πόλη. Αντί να υψωθεί ένα πολυώροφο κτήριο, στην παρειά της Πειραιώς, έγινε µια υποχώρηση του κτηρίου δηµιουργώντας ένα τρισδιάστατο πράσινο κενό χώρο, που προσφέρει ανάσα στον αστικό ιστό. Με αυτόν τον τρόπο, οι εργαζόµενοι απολαµβάνουν τη θέα προς τον κήπο, έχοντας περισσότερη ιδιωτικότητα µακριά από τον θόρυβο του πολυσύχναστου δρόµου. Τα κεκλιµένα επίπεδα, που οδηγούν στο φυτεµένο δώµα, µαζί µε τη γεωµετρία του καµπύλου κτηρίου, συνδέουν τον ισόγειο χώρο των γραφείων µε τον δηµόσιο χώρο σε ένα υψηλότερο επίπεδο και, συγχρόνως, η πόλη απολαµβάνει έναν κήπο.

Ως προς την ενεργειακή συµπεριφορά του κτηρίου, αντιµετωπίσθηκε η ανάγκη για µεγάλη διαφάνεια και µειωµένη κατανάλωση. Το φυτεµένο δώµα, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, ελέγχεται και ποτίζεται αυτόµατα από τις δεξαµενές που βρίσκονται στα υπόγεια, όπου συγκεντρώνεται το βρόχινο νερό. Τέλος, εναλλάκτες αέρος – εδάφους, εισάγουν φρέσκο αέρα µέχρι και στο αίθριο του κτηρίου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συνεργάτης αρχιτέκτων
Σύμβουλος αρχιτέκτων
Κατασκευή
Σύμβουλοι συνεργάτες
Ακουστική μελέτη
Μελέτη φωτισμού
Μελέτη περιβάλλοντος χώρου
Σύμβουλος ανάπτυξης
Φωτογραφία

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Φύτευση δώματος
Φωτιστικά
Συστήματα αλουμινίου
ALUMIL Κατασκευαστής ALMEKAT

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Links
  • vimeo.com Ημερίδα ΔΟΜΕΣ INDEX 2013