ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
16_10_2019

'the ramp house' προσθήκη κατοικίας στου Παπάγου

archivirus - Αθανασία Ψαράκη _ 2008

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
2007
Χρόνος αποπεράτωσης
2008
Συνολική επιφάνεια
100m2
Κόστος
140000€
Ιδιοκτήτης
Ιδιώτης
Διεύθυνση έργου
Παπάγου, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το 'ramp house' είναι μια μελέτη που προσπαθεί να αναθεωρήσει και να επαναπροσδιορίσει τον χώρο κατοίκησης. Ο πελάτης ζήτησε μια κατοικία στην οποία να μπορεί να κάνει 'skate'. Το αποτέλεσμα ήταν ένας εσωτερικός χώρος με καμπύλες, οι οποίες έθεσαν σε κίνηση τόσο την κατοικία όσο και τον ιδιοκτήτη της. Το κυρίαρχο υλικό ήταν το ξύλο κι έτσι, για να ενωθούν αρμονικά το παλιό με το νέο, προτάθηκε μία ξύλινη πέργκολα και οριζόντιες περσίδες, οι οποίες τυλίγουν τη νέα προσθήκη στο υπάρχον τριώροφο κτήριο. Απορρίφθηκε η ιδέα της τοποθέτησης απλά μιας 'mini ramp' στο σαλόνι. Η πρόκληση ήταν η δημιουργία ενός χώρου στον οποίον η ράμπα, το 'bowl' και όλα τα παράγωγα αυτών των όρων θα αποτελούσαν τα ίδια τα δομικά στοιχεία του σπιτιού, ο σχεδιασμός ενός 'ramp house' και όχι απλά μιας κατοικίας με μία ράμπα. Ενός χώρου όπου η ευθεία γραμμή θα γινόταν καμπύλη και η επίπεδη επιφάνεια θα γινόταν ράμπα ή 'bowl'. Δουλεύοντας μ’ αυτές τις μορφές και τις διάφορες κλίσεις που προσφέρουν, ο βασικός στόχος ήταν η δημιουργία ενός λειτουργικού και κατά βάση ενιαίου χώρου όπου οι διάφορες στιγμές της καθημερινής ζωής θα υιοθετούσαν 'το αίσθημα της επιτάχυνσης' που είναι και ένα από τα χαρακτηριστικά του 'skateboarding'. Ο σχεδιασμός μιας κατοικίας όπου το ίδιο το σαλόνι γίνεται 'mini ramp' και γυρίζει σε 'bowl' για να δημιουργήσει ένα χώρισμα με το υπνοδωμάτιο και το μπάνιο.

Βασικά στοιχεία, όπως το τζάκι και οι αποθηκευτικοί χώροι, είναι κρυμμένα μέσα στις ράμπες. Καταβλήθηκε προσπάθεια, επίσης, να συνδυασθεί η αισθητική του δρόμου – που χαρακτηρίζει τη skate σκηνή – με τη ζεστή ατμόσφαιρα ενός σπιτιού, χρησιμοποιώντας εμφανές μπετόν σε συνδυασμό με ξύλο. Τσιμεντένιοι τοίχοι μετατρέπονται σε δάπεδο και μετά το τσιμέντο δίνει τη θέση του στο ξύλο για να δημιουργηθεί μία ξύλινη ράμπα η οποία αποτελεί και το χώρισμα με την κουζίνα. Όλος ο χώρος αποκτάει μία κίνηση και ο χρήστης μπορεί να κινείται από τον ένα χώρο στον άλλον με ή χωρίς 'skate'.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αρχιτεκτονικό γραφείο
Υπεύθυνη μελέτης
Επίβλεψη έργου
Εσωτερική διακόσμηση

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Θερμαντικά σώματα

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Εκθέσεις
  • 14F/21GR, 7th BIENNALE.
Δημοσιεύσεις
  • Mark Magazine, No 17, p. 54.
  • Architecture in Greece, 45, 2011, p. 48-53.
  • BHMADECO, Νο 53, p. 32-34.
  • DOMES 2010, Volume 1, p. 230,231.
  • PLOT ARQUITECTURA, No 4, 2011, p. 76,77.
  • Merge Magazine, Oct/09, p.16.