ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
17_07_2018

Πυργόσπιτο Ι

Theodoropoulos + Livani Workshop _ 2011

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
2006
Χρόνος αποπεράτωσης
2011
Συνολική επιφάνεια
250m2
Επιφάνεια οικοπέδου
1950m2
Κόστος
150000€
Ιδιοκτήτης
Ιδιώτης
Διεύθυνση έργου
Καλαμάτα, Μεσσηνία

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το Πυργόσπιτο Ι ερμηνεύει τον τύπο κατοικίας, που απαντάται στην έξω-Μάνη. Ο τύπος αυτός συνδυάζει στοιχεία αμυντικού πύργου και αγροικίας; ένας μονολιθικός όγκος με ελάχιστα ανοίγματα, που προστάτευε από την έντονη ζέστη αλλά και τους πειρατές. Ταυτόχρονα ο τύπος αυτός ανοίγεται προς τα έξω. Το ισόγειο αποκτά ζωτική σχέση με την ύπαιθρο, η οποία οργανώνεται από ξερολιθιές, μακρείς, αναλληματικούς τοίχους παράλληλους με την κλίση του εδάφους. Τα δύο αυτά στοιχεία αποτέλεσαν για αιώνες την πιο ισχυρή, ανθρώπινη παρουσία σε αυτό τον τόπο.

Με αναφορές σε αυτή ακριβώς την ιστορική τυπολογία της περιοχής, ένας κύβος τοποθετείται αδρά στο έδαφος, ανάμεσα σε διατηρημένες ξερολιθιές και ελάχιστους νέους τοίχους διαμόρφωσης. Επιλέγεται ένα άσπρο, ομοιογενές υλικό επικάλυψης των όψεων δίχως ραφές. Το μόνο στοιχείο που προβάλλει από τον όγκο είναι ο μεταλικός σκελετός για την υποδοχή σκιάστρων.

Το εσωτερικό αρθρώνεται από το διπλού ύψους καθιστικό και την χαμηλή τράπεζα, ενισχύοντας το δίπολο της μανιάτικης τοπογραφίας; εποπτεία της θάλασσας από το καθιστικό και γειτνίαση του ελαιώνα με την τράπεζα και κουζίνα. Το πατάρι βρίσκεται ακριβώς στον πυρήνα της κατοικίας, δημιουργώντας μια περιοχή ησυχίας και προστασίας.

Κτηριολογικά η κατοικία απαντά και σε μια τυπική, πολιτισμική πρακτική, τον μελλοντικό χωρισμό της κατοικίας και την απόδοση στα μέλη της επόμενης γενιάς. Έτσι και οι δύο στάθμες έχουν κοινή τυπολογία και το κλιμακοστάσιο τοποθετείται σε ένα μεταβατικό ημι-υπαίθριο χώρο εισόδου, που θα μπορεί να εξυπηρετεί και τις δύο μελλοντικές κατοικίες.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αρχιτεκτονικό γραφείο
Σύμβουλος στατικών
Φωτογραφία

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Διακρίσεις
  • Βραβεία 'ΔΟΜΕΣ 2012', βραβείο στην κατηγορία 'Το καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα των ετών 2009-2011'.