ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
09_12_2019

Προσθήκη κατοικίας στo Ψυχικό

Ηρώ Μπερτάκη, Κωστής Πανηγύρης _ 2002

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
1998-2000
Χρόνος αποπεράτωσης
2002
Συνολική επιφάνεια
240m2
Επιφάνεια οικοπέδου
700m2
Διεύθυνση έργου
Παπαρρηγοπούλου 28, Ψυχικό, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η μελέτη αφορά σε µια κατοικία 160τµ για µια οικογένεια και µια 80τµ (studio) που γίνονται ως προσθήκη σε ισόγειο σπίτι. Το σύνολο διατάσσεται σε τρεις ορόφους µε τις εισόδους των δύο νέων κατοικιών να γίνονται από υπαίθριο χώρο στον πρώτο όροφο. Και οι δύο αυτές κατοικίες είναι διώροφες µε τα υπνοδωμάτια κάτω και τους χώρους διημέρευσης πάνω. Έτσι, εκτός από το υπάρχον σπίτι, στο ισόγειο βρίσκεται το υπνοδωμάτιο της μικρής κατοικίας, στον α’ όροφο βρίσκονται οι χώροι διημέρευσης της καθώς και τα υπνοδωμάτια της μεγάλης, ενώ στον τελευταίο όροφο βρίσκονται οι χώροι διημέρευσης της μεγάλης κατοικίας.

Η μελέτη βασίζεται στην υπόθεση ότι ο ουσιώδης χαρακτήρας της προαστιακής κατοικίας έγκειται στην επαφή της µε τη φύση. Η ογκοπλαστική και προγραμματική επεξεργασία χαρακτηρίζεται από τη συνεχή επαφή και διαπλοκή χώρων εσωτερικών και εξωτερικών. Έτσι, οι επιφάνειες των υπαιθρίων χώρων είναι σχεδόν ίσες µε αυτές των κλειστών.

Ταυτόχρονα, όσο το σπίτι αναπτύσσεται σε ύψος και απομακρύνεται από το φυσικό έδαφος, τόσο η επαφή µε τη φύση μετατρέπεται από µια απτική και βιωματική εμπειρία σε µια καθαρά οπτική σχέση. Η αρχιτεκτονική του χαρακτηρίζεται από την επιλεκτικά ανοικτή ή κλειστή αντιμετώπιση της θέας από και προς το σπίτι.

Η σύνθεση κορυφώνεται στους χώρους διημέρευσης του κυρίως σπιτιού οι οποίοι διατάσσονται σε ένα γραµµικό όγκο παράλληλο µε το δρόμο και γενικά κλειστό προς τα έξω. Το σύνολο της εσωτερικής όψης του όγκου αυτού είναι ανοιχτό προς τη θέα και προς ένα σημαντικών διαστάσεων, περιμετρικά ελεύθερο από δομικά στοιχεία, ξύλινο deck. Η μεγάλη κλίμακα, αλλά και η γενική έλλειψη αρχιτεκτονικού ορισμού αυτού του deck του προσδίδουν µια τέτοια προγραμματική ελευθερία που επιχειρεί να μεταγράψει µε εντελώς διαφορετικά μέσα, και πέρα από τη θέα, στον υπερυψωμένο αυτό χώρο τον ασχεδίαστο και λειτουργικά αόριστο χαρακτήρα της φύσης.

Η πρόταση επιχειρεί να αναθεωρήσει τις αρχιτεκτονικές συνθήκες της προαστιακής χαλαρότητας τη στιγμή που ο πραγματοποιημένος συντελεστής δόµησης αυξάνεται από 24% σε 60%.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
Διαχείριση κατασκευής
Διαχείριση έργου
Αρχιτεκτονική τοπίου
Έλλη Παγκάλου και συνεργάτες

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Διακρίσεις
  • Εθνική εκπροσώπηση στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό για το βραβείο αρχιτεκτονικής Mies van der Rohe Award 2003.
Δημοσιεύσεις
  • Θέματα Χώρου και Τεχνών, επιμ. Πάνος Δραγώνας, ‘Προσθήκη Κατοικίας στο Ψυχικό’, τ. 35, Αθήνα, 2004, σσ. 110-115.
Links