ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
16_10_2019

Πολυ/μονο-κατοικία

Γιάννης Αίσωπος _ 2003

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορίες
Κατοικίες, Πολυκατοικίες
Χρόνος αποπεράτωσης
2003
Συνολική επιφάνεια
623m2
Διεύθυνση έργου
Πάρνηθος 10, Μαρούσι, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το κτήριο βρίσκεται σε μια προαστιακή περιοχή κατοικίας στην οποία οι πολυκατοικίες συνυπάρχουν ελεύθερα με τις μονοκατοικίες. Αυτή η απρόβλεπτη «συμβίωση» των δύο κύριων κτηριακών τύπων της ελληνικής πόλης υποκίνησε τον σχεδιασμό που προτείνει μια υβριδική κατασκευή πού συνδυάζει μια διώροφη προαστιακή μονοκατοικία με την κατασκευαστική δομή μιας πολυκατοικίας.

Η μονοκατοικία είναι προσδεμένη στο έδαφος, κλείνεται ως προς τον δρόμο και ανοίγεται στον κήπο που την περιβάλλει. Ένα μεταλλικό πατάρι μέσα στον διώροφο χώρο του καθιστικού λειτουργεί ως χώρος ύπνου. 

Η πολυκατοικία ανασηκώνεται από το έδαφος και προσφέρει τρείς επαναλαμβανόμενους ορόφους όμοιων διαμερισμάτων με ανοικτές θέες. Τα διαμερίσματα έχουν πρόσβαση μέσω ενός ανεξάρτητου όγκου από γυαλί και μέταλλο που περιέχει το κλιμακοστάσιο και τον ανελκυστήρα. 

Ο κενός ισόγειος χώρος εισόδου του pilotis της τυπικής ελληνικής πολυκατοικίας έχει μετατεθεί στον πρώτο όροφο. Ο κενός αυτός ενδιάμεσος χώρος, με πρόσβαση από μια μεγάλη σκάλα, αποτελεί ταυτόχρονα οροφή και δάπεδο, υπερυψωμένη είσοδο και κήπο από βότσαλα. Διαχωρίζει τούς δύο κτηριακούς όγκους και διαχέει κίνηση και δράση ακριβώς στην καρδιά του κτηρίου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αρχιτέκτων
Στατική μελέτη
Γεώργιος Χρήστου (οπλισμένο σκυρόδεμα), Μαίρη Κωνσταντακοπούλου (μεταλλική κατασκευή)
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
Κατασκευή