ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
27_10_2020

Πολυκατοικία στο Αττικό Άλσος

Μιχάλης Σουβατζίδης _ 1993

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Πολυκατοικίες
Χρόνος μελέτης
1986
Χρόνος αποπεράτωσης
1993
Διεύθυνση έργου
Αττικό Άλσος, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η μορφή της στέψης του κτηρίου, ακολουθώντας την ηλιακή λειτουργικότητα, μορφολογείται κατάλληλα, ενώ βάφεται χρυσή για να αντανακλά το φως. Οι στέγες  του δώματος ανασηκώνονται και δημιουργούν  κεκλιμένες οροφές που βάφονται χρυσές  και αντανακλούν το φως το χειμώνα που ο ήλιος είναι χαμηλά. Η θέα έχει ενσωματωθεί στις κατοικίες και έχει καθορίσει τη μορφή των ανοιγμάτων. Λοξά ανοίγματα στα λιακωτά για τη θέα της Ακρόπολης και του Λυκαβηττού, ανοίγματα στο δώμα με οπτική επαφή της κορυφής του Λυκαβηττού και του Παρθενώνα. Χρησιμοποίηση της προεξοχής του έρκερ για την οπτική επαφή με τον δρόμο. 

Το περίβλημα του κτηρίου λειτουργεί ως κέλυφος  'ηλιοσυλλογής' τα δώματα είναι υπερυψωμένα προς το Νότο, ενώ τα λοξά τριγωνικά τύμπανα στη στέψη του κτηρίου διευκολύνουν την ηλιακή πρόσπτωση τον χειμώνα. Τα λιακωτά χρησιμοποιούνται ως καθημερινά καθιστικά. Σε κάθε χώρο των κατοικιών έχουν ενσωματωθεί κατακόρυφοι αεραγωγοί οι οποίοι με τον κατάλληλο σχεδιασμό της απόληξής τους στο δώμα, δημιουργούν ελκυσμό και απαγωγή του θερμού αέρα των δωματίων το καλοκαίρι.   

Η ταράτσα και η κεκλιμένη οροφή του δώματος έχουν διαμορφωθεί σε κήπο για να προσφέρουν δροσιά το καλοκαίρι και μόνωση το χειμώνα. Στο δώμα και στους εξώστες των όψεων έχουν προβλεφθεί σταθερά σκίαστρα και στέγαστρα που προσφέρουν ηλιοπροστασία το καλοκαίρι. 

Σε συνέχεια του οικολογικού αυτού σχεδιασμού, για την  κατασκευή των αντικειμένων εσωτερικής χρήσης επαναχρησιμοποιούνται άχρηστα εξαρτήματα μηχανών και τα έπιπλα κατασκευάζονται από σκελετούς και μεταλλικά ράφια αποθήκευσης. Τέλος, η αξιοποίηση των συμπερασμάτων του παρελθόντος και του παρόντος, με μια σύγχρονη ανθρωποκεντρική κατεύθυνση, τοποκεντρική  μαζί με την οικολογική μέριμνα και φροντίδα για το περιβάλλον, έχουν ενσωματωθεί σε αυτήν την πολυκατοικία που στοχεύει σε ένα Αττικό μοντέλο κατοίκησης, μέσα από το σύγχρονο, οικολογικό, τοποκεντρικό σχεδιασμό.

 Μετρήσεις: Η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας που υπολογίσθηκε είναι της τάξης του 56% σε ετήσια βάση. Η εξοικονόμηση ενέργειας για θέρμανση υπολογίσθηκε ίση με 41,4% ενώ η αντίστοιχη εξοικονόμηση ενέργειας για ψύξη είναι 75,5%. 

 Υλικά: ανεπίχριστο σκυρόδεμα,τσιμέντινη τουβλέτα στο ισόγειο, τούβλο εμφανές στους ορόφους αλουμίνιο στα κιγκλιδώματα και τις περσίδες και τα σκιάδια, χάλυβας στα κουφώματα, υαλότουβλα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Διακρίσεις
  • Βραβείο Αντώνη Τρίτση, 2000.