ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
06_07_2020

Πολυκατοικία στην Αλεξανδρούπολη

Joris Braat _ 2010

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Πολυκατοικίες
Χρόνος μελέτης
2007
Χρόνος αποπεράτωσης
2010
Συνολική επιφάνεια
970m2
Επιφάνεια οικοπέδου
276m2
Κόστος
820000€
Διεύθυνση έργου
Ελένης Φιλιππίδη 37, Αλεξανδρούπολη, Έβρος

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η οικοδομή βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη, στην περιοχή του Αγίου Ελευθερίου. Αποτελείται από 6 διαμερίσματα δύο δωματίων στους πρώτους τρεις ορόφους και 2 διαμερίσματα τεσσάρων δωματίων στα δύο τελευταία επίπεδα. Η διάταξη των διαμερισμάτων ανά όροφο είναι συμμετρική-κατοπτρική.

Η οικοδομή συμμορφώνεται με το ύψος των διπλανών οικοδομών. Αλλά ως αντίδραση στην εικόνα που δίνει στο δρόμο η χαώδης χρήση των μπαλκονιών, εμφανίζεται ως ένας μόνο όγκος με ημιυπαίθριους χώρους. Αυτός ο όγκος προβάλλει τρία μέτρα μπροστά από το ισόγειο ώστε το κτήριο να δίνει την εντύπωση ότι αιωρείται επάνω στη βάση του. Η πρόσοψη κρύβει το πάχος των δαπέδων και των τοίχων, δεδομένου ότι όλες οι πλευρές απολήγουν σε οξείες γωνίες. Αυτό γίνεται σύμφωνα με ένα σύστημα που έχει διαφορετικό προσανατολισμό ανά όροφο. Έτσι η σκιά πέφτει με διαφορετικό τρόπο σε κάθε επιφάνεια της πρόσοψης και η εικόνα που παρουσιάζει το κτήριο από τον αυλόγυρο του Αγίου Ελευθερίου είναι κάθε φορά διαφορετική. Ο ημιυπαίθριος χώρος κάθε διαμερίσματος αποτελεί έναν ιδιωτικό χώρο, προστατευμένο από τα βλέμματα των ενοίκων των διπλανών οικοδομών και διαμερισμάτων. Καθώς οι τοίχοι και η οροφή κάθε ημιυπαίθριου χώρου ανοίγουν προς τα έξω και προς τα επάνω, ο χώρος δένει με τον αυλόγυρο της εκκλησίας. Το οικόπεδο είναι λοξό σε σχέση με το δρόμο. Τα διαμερίσματα είναι ορθογώνια και ακολουθούν την κατεύθυνση του οικοπέδου ενώ η πρόσοψη ακολουθεί την κατεύθυνση του δρόμου.

Η πρόσοψη είναι κατασκευασμένη από οπλισμένο σκυρόδεμα. Επειδή το πάχος των οριζόντιων επιφανειών κυμαίνεται από 5 μέχρι 80 εκατοστόμετρα, έχει χρησιμοποιηθεί προς μείωση του βάρους, πολυστερίνη. Προκειμένου να διατηρηθεί η τρισδιάστατη εικόνα της πρόσοψης, έχει χρησιμοποιηθεί ως προστατευτικό στους ημιυπαίθριους χώρους ψημένο triplex γυαλί (2x10mm) με χαμηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, το οποίο στηρίζεται μόνο στη βάση. Οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις, π.χ. οι κλιματιστικές εγκαταστάσεις, έχουν τοποθετηθεί κεντρικά ώστε να μη διαταράσσονται οι προσόψεις.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αρχιτέκτων
Υπεύθυνος μελέτης
Στατική μελέτη
Κατασκευή
Μηχανολογική μελέτη
Μελέτη φωτισμού
Φωτογραφία

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Κλιματισμός

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Διακρίσεις
  • Βραβεία 'ΔΟΜΕΣ 2011', έπαινος στην κατηγορία 'Το καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα των ετών 2008-2010'.

'Το πρόβλημα των κακότεχνων εξωστών κατά μήκος των τυπικών οδών των ελληνικών πόλεων αντιμετωπίζεται με απλό και φρέσκο τρόπο. Παρότι βρίσκεται σε έντονη αντίθεση με τα γειτονικά κτήρια, η νέα αυτή κατασκευή δημιουργεί χώρο με πολύ καλές αναλογίες και με γεωμετρική ενέργεια που εμπνέει, μέσω της λεπτής προσαρμογής των τσιμεντένιων επιπέδων του φέροντος οργανισμού.' Steven Holl.

Links
  • vimeo.com Ημερίδα ΔΟΜΕΣ INDEX 2013