ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
19_10_2017

Πλατεία Κατράκη, κεντρική πλατεία Γλυφάδας

Γλυπτά Αρχιτεκτονικά Τοπία - Ασπασία Κουζούπη, Νέλλα Γκόλαντα _ 2008

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Αστικός σχεδιασμός
Χρόνος μελέτης
2006
Χρόνος αποπεράτωσης
2008
Συνολική επιφάνεια
6000m2
Κόστος
1750000€
Ιδιοκτήτης
Δήμος Γλυφάδας
Διεύθυνση έργου
Λεωφόρος Ποσειδώνος 61-65, Γλυφάδα, Αθήνα, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Στον επανασχεδιασμό της πλατείας  εισέβαλε ως στόχος η ανάγκη σύνδεσής της με τον Υμηττό και τον θαλάσσιο ορίζοντα που αποτελούν και τα μακρινά οπτικά της όρια. Με όρους αναδιάταξης της υπάρχουσας τοπογραφίας, μια διαδικασία 'τοπιογένεσης' συνέβη σταδιακά μεταλλάσσοντας τον αρχικό σχεδιασμό που προτεινόταν από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. 

Επαναδιαπραγματευθήκαμε τα όρια μεταξύ μαλακών και σκληρών επιφανειών, δημιουργώντας ρηγματώσεις και ασυνέχειες στις σκληρές επιφάνειες. Τα χυτά υλικά σχίζονται από ένα δυναμικό διαβρωτικό σύστημα που επαναφέρει το χώμα στην επιφάνεια της πλατείας εν είδη χαραδρών σχεδιασμένων έτσι, ώστε να βρίθουν από χλωρίδα, και εγκοπών όπου θάλλουν τα προϋπάρχοντα δένδρα. Επιπλέον, η έννοια του ορίου δεν μένει άκαμπτη,  καθώς το ίδιο το δάπεδο της πλατείας  -ως υπό πτύχωση υλικό- αποκολλάται από την οριζόντια δημιουργώντας ανυψούμενες ή βυθιζόμενες νησίδες, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί  πέραν των άλλων και με το σκεπτικό να δημιουργήσουν μια εσωτερική κλίμακα αναφοράς στην πλατεία. 

Το υλικό επίστρωσης που χρησιμοποιήθηκε στις αναδυόμενες και καταδυόμενες επιφάνειες - béton lavé με μίγματα από βότσαλα- είναι συναφές με επιφάνειες βράχου ή δίνες παράλιας άμμου. Οι νησίδες αυτές εκτονώνουν καθ’ ύψος στερεομετρικά μια δυναμική ένταση, η οποία καταλήγει  και ταυτόχρονα ξεκινά από τις γενεσιουργές χαράδρες/σχισμές. Ο σχεδιασμός στο δάπεδο του σχεδόν επίπεδου διαμήκη πυρήνα της πλατείας έγινε ως συνέχεια του σχεδιασμού των καθ’ ύψος αναδιπλώσεων. 

Η πλατεία Κατράκη μετά την ολοκλήρωση των εργασιών βρίθει από πολίτες όλων των ηλικιών, που διέρχονται από αυτήν, αλλά και χρησιμοποιούν τον χώρο της για ανάπαυλα, συζήτηση ή  παιχνίδι. Οι αναδιπλώσεις δημιουργούν έναν διαμπερή, αλλά γαλήνιο, πυρήνα, τον οποίο οι πολίτες απολαμβάνουν προστατευμένοι από τον φόρτο των δρόμων.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αρχιτεκτονικό γραφείο
Ομάδα μελέτης
Ασπασία Κουζούπη, Νέλλα Γκόλαντα, Κωνσταντίνα Καραλή αρχιτέκτων Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμου Γλυφάδας
Υπεύθυνος μελέτης
Κώστας Βαρδακούλιας αρχιτέκτων Διευθυντής Τεχνικής Υπηρεσίας
Συνεργάτες αρχιτέκτονες
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
Κατασκευή

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Διακρίσεις
  • Βραβεία 'ΔΟΜΕΣ 2011', έπαινος στην κατηγορία 'Το καλύτερο πραγματοποιημένο έργο των ετών 2008-2010'.

'Μια εκτεταμένη αναδιαμόρφωση δημόσιου χώρου στην πλατεία Κατράκη έχει ως στόχο τη σύνδεση τόπων σε ορατή απόσταση με την αναδιάταξη της υφιστάμενης τοπογραφίας. Οι σχεδιαστές επινόησαν τον όρο 'τοπιογένεση' για να καταδείξουν την επιθυμία να δημιουργήσουν ένα νέο είδος τοπίου. Η επίτευξη αυτού του δημόσιου χώρου σηματοδοτεί την προοπτική ενός νέου τρόπου σκέψης αντί της συμμόρφωσης προς απηρχαιωμένους κανονισμούς. Οι τομές στα επίπεδα επιτρέπουν στο πράσινο να αναπτύσσεται παντού και αποτελούν το έναυσμα μιας στάσης σεβασμού προς την αδιάκοπη και εκπληκτική δύναμη της φύσης να αναπτύσσεται στο φως του ηλίου. Η γεωμετρία υποφέρει από τις υπερβολικές και κατά κυριολεξίαν γωνιώδεις ρωγμές. Η αναζωογόνηση του δημόσιου χώρου, η σύνδεσή του με οικολογικές δυνάμεις, η δεκτικότητά του σε νέες γλώσσες τοπίου και αρχιτεκτονικής, αποτελούν η καθεμιά λόγους για τους οποίους επιλέξαμε αυτό το σχέδιο της πλατείας Κατράκη, ως ενδεικτικό των θετικών νέων κατευθύνσεων στην ελληνική αρχιτεκτονική.' Steven Holl

Δημοσιεύσεις
  • ΔΟΜΕΣ 1010, 'Βραβεία 2011', τ. 95, 2010, σ. 68.