ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
22_04_2019

Plane House

k-studio - Δημήτρης & Κωνσταντίνος Καραμπατάκης _ 2011

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος αποπεράτωσης
2011
Συνολική επιφάνεια
500m2
Επιφάνεια οικοπέδου
8000m2
Διεύθυνση έργου
Σκιάθος, Σποράδες, Μαγνησία

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το Plane House αποτελεί μια νεόδμητη οικογενειακή κατοικία, που βρίσκεται στο νησί της Σκιάθου. Η ανάθεση του έργου έγινε απευθείας από ιδιώτη και κληθήκαμε να σχεδιάσουμε έναν χώρο που προορίζεται για τις καλοκαιρινές αποδράσεις της οικογένειας, ανοιχτό και φιλόξενο στους επισκέπτες, με έμφαση στην αίσθηση της χαλαρότητας που προσφέρουν οι καλοκαιρινές διακοπές.

Το καλοκαίρι στα ελληνικά νησιά είναι συνδεδεμένο με την εμπειρία του υπαίθριου χώρου. Γι’ αυτό και στόχος της σχεδίασης ήταν να καταφέρουμε να συνδυάσουμε τον εσωτερικό με τον εξωτερικό χώρο, μεγιστοποιώντας τα οφέλη και των δύο, παράλληλα με το να ελαχιστοποιούμε τις επιπτώσεις στον περιβάλλοντα χώρο.

Με σκοπό να αποφύγουμε τους συμπαγείς όγκους, οι οποίοι διασπούν τον χώρο και κυριαρχούν τελικά σε αυτόν, εισάγουμε οριζόντιες επιφάνειες στο οικόπεδο, οι οποίες προσφέρουν πολλαπλά επίπεδα για ηλιοθεραπεία, ύπνο και φαγητό, όπως επίσης και μεγάλη επιφάνεια ανοιχτού, σκιασμένου χώρου. Ταυτόχρονα με τον δροσισμό και την σκίαση επιτυγχάνεται η διατήρηση της εκπληκτικής ανοιχτής θέας 270 μοιρών πάνω από την ακτογραμμή. Ο χώρος μεταξύ των οριζόντιων επιπέδων ορίζεται από ποικίλα ευέλικτα πανέλα καθώς και μεγάλες μονοκόμματες επιφάνειες γυαλιού. Όσο για τις ζώνες μαγειρέματος, φαγητού και ξεκούρασης, διακρίνονται μεταξύ τους κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να διασφαλίζεται η άνεση και να διατηρείται η αίσθηση του ανοιχτού χώρου.

Η πισίνα είναι στρατηγικά τοποθετημένη ώστε να στρέφεται προς τη θέα αλλά και να εξασφαλίζει ένα δροσερό αεράκι πάνω στη βεράντα και μέσα στο σπίτι, καθώς ο βόρειος άνεμος ρέει πάνω στο λόφο και πάνω από την επιφάνειά της. Φωτοβολταϊκά πανέλα τροφοδοτούν τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις της πισίνας και το βρόχινο νερό ανακυκλώνεται ούτως ώστε να χρησιμοποιηθεί για άρδευση, για τις υδραυλικές ανάγκες της τουαλέτας καθώς και για σκοπούς πυρόσβεσης. Ο σχεδιασμός βασίζεται στον σεβασμό απέναντι στο τοπίο, το οποίο συνεχίζει πάνω στην πράσινη οροφή,  απλώνεται κατά μήκος των ορίων του οικοπέδου και εισχωρεί κάθετα διαμέσου της οροφής, με τη μορφή των υφιστάμενων δέντρων, τα οποία, στέκονται στο χώρο, 'ανενόχλητα'.

Η δυναμική ύπαρξη των τσιμεντένιων πλακών δημιουργεί μία μοναδική εντύπωση καθώς η κατοικία προσεγγίζεται από τον παραλιακό δρόμο που καταλήγει πιο κάτω. Από απόσταση, οι τσιμεντένιες πλάκες, χωρίζονται διακριτικά η μία από την άλλη, αλλά καθώς προσεγγίζει κανείς την κατοικία από το πλάι, η προοπτική αλλάζει γεφυρώνοντας το κενό. Κατά την άφιξη και είσοδο στο χώρο, οι τσιμεντένιες επιφάνειες ανοίγουν για μια ακόμα φορά, ώστε να αποκαλύψουν την μαγευτική θέα και να αφήσουν τον αέρα να εισχωρήσει.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αρχιτεκτονικό γραφείο
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
Διαχείριση έργου
Στατική μελέτη
Οδυσσέας Βέρροιος οπλισμένο σκυρόδεμα, Γεώργιος Ιωαννίδης μεταλλικοί φορείς
Φωτογραφία

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Κουφώματα

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Links