ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
23_08_2019

Όριο 72

Gavalas Architects & Associates _ 2012

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Πολυκατοικίες
Χρόνος μελέτης
2008
Χρόνος αποπεράτωσης
2012
Συνολική επιφάνεια
940m2
Επιφάνεια οικοπέδου
600m2
Κόστος
1000000€
Διεύθυνση έργου
Εμμανουήλ Δημελά 72, Άνω Γλυφάδα, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το “Όριο 72” είναι μια διαφορετική πρόταση πολύ-μονοκατοίκησης. Ο συμβατικός τύπος της τυπικής Ελληνικής αστικής πολυκατοικίας, που έχει καθιερωθεί εδώ και δεκαετίες, προτάσσει την τυποποίηση των κτηρίων πολυκατοικιών καθ’ ύψος με την απαρέγκλιτη επανάληψη ίδιων διαμερισμάτων ανά όροφο και ίδια εξωτερική εμφάνιση. Το βασικό ζήτημα του σχεδιασμού ήταν ένας τύπος κτηρίου που σέβεται και ανταποκρίνεται στη διαφορετικότητα όλων των ενοίκων του. Το κάθε διαμέρισμα έχει στόχο να κάνει τον ένοικο να νιώσει ότι ζει σε μια μονοκατοικία.

Όπως όλοι οι άνθρωποι ποικίλλουν, αντιστοίχως, οφείλουν να είναι και τα κελύφη που ζουν. Το συγκεκριμένο κτήριο μελετήθηκε και κατασκευάστηκε έχοντας την κάτοψη του κάθε ορόφου διαφοροποιημένη από τις υπόλοιπες. Ο βασικός λειτουργικός κορμός του κάθε διαμερίσματος, παραμένει ίδιος, όμως η θέση και οι διαστάσεις των χώρων, οι ημιυπαίθριες μεταβάσεις, οι εξώστες, η επιλογή και θέση των υλικών όπως και οι αρχιτεκτονικές προεξοχές, διαφοροποιούνται σε κάθε διαμέρισμα. Το αποτέλεσμα, ένα πολυσύνθετο κτήριο, υπακούει μεν σε ένα πληθωρικό αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο, το οποίο επαναλαμβάνεται σε διαφορετικά σημεία του κτίσματος, υπακούοντας όμως σε ένα κυβικό κάναβο 1,5 χ 1,5 μ. 

Τα βασικά υλικά του κτηρίου είναι το εμφανές σκυρόδεμα, η επένδυση πλανισμένου μπετόν με χρήση τελικής επιφανειακής επεξεργασίας με το υλικό Planfix, τα μεγάλα υαλοστάσια και οι οριζόντιες στο νότο και κατακόρυφες σε ανατολή και δύση περσίδες αλουμινίου που αφενός παρέχουν ηλιοπροστασία, αφετέρου διαμορφώνουν το δυναμικό και βιομηχανικού ύφους πρόσωπο του κτηρίου. Η έντονη πλαστικότητα και γλυπτικότητα της μορφής συνδυάζεται με τα σαν κομμένα από ξυράφι πτερύγια που καθορίζουν τα νοητά όρια μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου. Η ιδιωτικότητα προφυλάσσεται με αρχιτεκτονικές αγκαλιές εντός του σώματος του κτηρίου, δημιουργώντας προστατευμένους θύλακες οικογενειακής ζωής με αποκλίνουσες οπτικές φυγές προς τους περιβάλλοντες χώρους πρασίνου και τη θάλασσα.

Βασικό ζήτημα ήταν η επιλογή μιας βιοκλιματικής στρατηγικής που να ανταποκρίνεται αφενός στην παροχή καλύτερων συνθηκών θερμικής και οπτικής άνεσης για τους μελλοντικούς ενοίκους σε συνδυασμό με χαμηλή ετήσια κατανάλωση ενέργειας, αφετέρου να μην καταφύγει σε εξεζητημένες σχεδιαστικές και μηχανολογικές λύσεις που πιθανά να επηρέαζαν την εμπορικότητα των διαμερισμάτων. 

Με στόχο τη μέγιστη ηλιακή πρόσβαση στο νότο και τη στροφή του κτηρίου προς το πράσινο και τη θάλασσα, επιλέχθηκε μια γραμμική ογκοπλαστική επίλυση με όλους τους χώρους διημέρευσης διατεταγμένους γραμμικά στο νότο. Αντίθετα τα κλιμακοστάσια και τα λουτρά διατάχθηκαν στο βορρά. Στο υπόγειο βρίσκονται οι κλειστοί χώροι στάθμευσης, το μηχανοστάσιο ανελκυστήρα, οι αποθήκες και τα υπνοδωμάτια των μεζονετών του ισογείου εν επαφή με ιδιωτικούς κήπους. Οι χώροι κατοικίας διαχωρίστηκαν σε δυο μεζονέτες στα επίπεδα -1 και 0, δυο οροφοδιαμερίσματα στον 1ο και 2ο όροφο και μια μεγάλη μεζονέτα με αποκλειστική χρήση δώματος στον 3ο και 4ο όροφο αντίστοιχα. Η είσοδος στην κάθε ιδιοκτησία τοποθετείται κεντροβαρικά στην όλη σύνθεση με το σαλόνι-τραπεζαρία και ανοιχτή κουζίνα από τη μία πλευρά, σε επαφή με το δρόμο, χαρακτηριζόμενα από μεγάλα ανοιγόμενα υαλοστάσια και από την άλλη πλευρά τα υπνοδωμάτια με τα λουτρά τους.

Πέρα από τον αποτελεσματικό σκιασμό όσον αφορά την ενεργειακή μεθοδολογία του κτηρίου έχει εφαρμοστεί:

-Αυξημένου πάχους θερμομόνωση των δομικών στοιχείων με αποφυγή των θερμικών γεφυρών, 

-Φυτεμένα βατά δώματα εντατικού τύπου και συνολικού πάχους φύτευσης 80 εκατοστών με δυνατότητα ανάπτυξης δέντρων μεσαίου μεγέθους ή αεριζόμενα δώματα με επένδυση deck, 

-Το μέγεθος, η θέση και τρόπος ανοίγματος των κουφωμάτων έχει μελετηθεί με στόχο τον αποτελεσματικό διαμπερή, εφελκυστικό και νυχτερινό αερισμό  των χώρων όπως επίσης και τη μεγιστοποίηση του παθητικού ηλιασμού.

-Αυξημένη θερμική μάζα στη δυτική όψη.

-Θέρμανση και ψύξη με χρήση ενός συστήματος VRV με δείκτη απόδοσης COP 3.8 και επικουρικά ανεμιστήρες οροφής σε όλους τους κύριους χώρους.

-Επίπεδοι ηλιακοί συλλέκτες για τα ζεστά νερά χρήσης.

-Η θερμική ανάλυση του κτηρίου προβλέπει ότι η συνολική ενεργειακή κατανάλωση θα είναι στις 55 kWh/μ2/χρόνο. 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αρχιτεκτονικό γραφείο
Υπεύθυνος μελέτης
Στατική μελέτη
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
Κατασκευή
Βιοκλιματική μελέτη

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Δημοσιεύσεις
  • ΔΟΜΕΣ 0512, 'Επετηρίδα Ελληνικής Αρχιτεκτονικής, Τόμος Β', τ. 110, 2012.