ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
09_12_2019

Οpen Mall info kiosk

ΜΜΑV architects - Ανδρονίκη Μανάβη, Ιωάννα Βούζη, Μαρίνα Αλεξανδρίδη, Σταύρος Μυστακίδης _ 2016

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορίες
Αστικός σχεδιασμός, Εμπόριο
Χρόνος αποπεράτωσης
2016
Συνολική επιφάνεια
15m2
Διεύθυνση έργου
Αλεξανδρούπολη, Λεωφόρος Δημοκρατίας, Έβρος

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

To έργο αφορά ένα περίπτερο πληροφόρησης στον αστικό ιστό της Αλεξανδρούπολης στα πλαίσια του προγράμματος Open Mall με σκοπό την τουριστική και εμπορική ανάπτυξη. Το περίπτερο πληροφόρησης φιλοξενεί στο εσωτερικό του μια 84″ -2 τετραγωνικών μέτρων οθόνη υψηλής ανάλυσης 4Κ  που στηρίζει το NEVMA Kinect®  με δυνατότητες ελέγχου φυσικών σωματικών κινήσεων (Gesture Control), που δίνουν την δυνατότητα στο χρήστη από απόσταση 3 μέτρων να ψάξει οποιαδήποτε πληροφορία για την πόλη.

Στόχος της σύνθεσης είναι η δημιουργία ενός περιπτέρου με εξωστρεφή και διαμπερή χαρακτήρα αλλά συγχρόνως και με μια λειτουργική εσωστρέφεια και ιδιωτικότητα. Το περίπτερο είναι αποτέλεσμα τριών σχεδιαστικών επιπέδων -structrural layers-, του ξύλινου εσωτερικού -wooden box-, της επιφάνειας της βάσης –base- και του κελύφους –surface-.

Η εσωτερικότητα του σχήματος αυτοαναιρείται τόσο από ποικίλες διατρήσεις του όγκου στις διάφορες πλευρές του όσο και από το έντονο ανάγλυφο της στέγασής του. Η ευκρινής αναφορά τμήματος της στέγασης στην κλασσική ελληνική δίρριχτη στέγη είναι μια συνειδητή επιλογή προκείμενου να δημιουργηθούν αισθήματα οικειότητας στον παρατηρητή – χρήστη, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκεται η αυτοκατάργηση του αρχετύπου αυτού, μεσώ των διαφορετικών κλίσεων της κορυφογραμμής, με στόχο ένα μοντέρνο και σύγχρονο ιδίωμα. Η αυστηρή μονοχρωμία των όγκων αποσκοπεί στο να τονίσει το μινιμαλιστικό και μονολιθικό χαρακτήρα του έργου σε ένα τόσο έντονο αστικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από πολυχρωμία καθώς επίσης και να δημιουργήσει την απαιτούμενη συσκότιση για την εύρυθμη λειτουργία τις οθόνης. Το περίπτερο, τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική του πλευρά, επενδύεται με πανέλα αλουμινίου σε σκούρο χρωματισμό. Ο εσωτερικός κλειστός όγκος του περιπτέρου επενδύεται με επιφάνειες βινυλίου με μορφή ξύλου ώστε να του δημιουργούν αίσθηση οικειότητας. Το δρύινο ίχνος του κλειστού χώρου διαγράφεται και στο δάπεδο με κατάληξη απέναντι από την οθόνη, σχηματίζοντας ένα καθιστικό για την στάση – ανάπαυση των χρηστών.

Η ιδιαίτερη μορφολογία του info kiosk  το καθιστά άμεσα αναγνωρίσιμο από τον επισκέπτη, χωρίς να παραπέμπει σε τυπικές μορφές περιπτέρων πληροφοριών και το εδραιώνει ως μια αρχιτεκτονική φιγούρα που κοσμεί το δημόσιο χώρο της πόλης.

H ομάδα αποτελείται από τη συνεργασία δυο γραφείων του HIVE και IOMA, όπου για το σκοπό του open mall δημιουργήσαν τους ΜΜΑV architects

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ