ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
04_03_2021

Νέο διοικητήριο νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Βοιωτίας

Τάσος Μπίρης, Δημήτρης Μπίρης _ 2010

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Διοίκηση
Χρόνος μελέτης
1988
Χρόνος αποπεράτωσης
2010
Διεύθυνση έργου
Λειβαδιά, Βοιωτία

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το κτήριο κτίσθηκε σε ένα δύσκολο οικόπεδο σχήματος Τ(!) που βρίσκεται σε ένα αναπάντεχο περιαστικό κενό ανάμεσα στην παλιά και τη νέα πόλη της Λειβαδιάς. Εφάπτεται  κατά τη δυτική πλευρά του με ένα εξαιρετικά όμορφο φυσικό περιβάλλον (τον ποταμό Έρκυνα και την παρόχθια ζώνη του, κατάφυτη από καλαμιές και ψηλά δέντρα).

Ταυτοχρόνως όμως η θέση αυτή είναι και πολύ ζωντανή, καθώς σε πολύ κοντινή απόσταση περιβάλλεται από τη ζωή της πόλης.

Σε αντίστιξη με ην κυματιστή κοίτη του ποταμού αναπτύσσεται - όπως το ξετύλιγμα μιας κορδέλλας - ο κεντρικός κορμός του κτηρίου. Μάλιστα, η χαρακτηριστική αυτή κίνησή του απέδωσε στο Διοικητήριο και τον 'τίτλο' του (το φίδι) που οι ίδιοι οι κάτοικοι του απέδωσαν. 

Η δομή της κτηριακής μάζας είναι κυτταρική και ταυτοχρόνως ανεπτυγμένης πτέρυγας με έντονες εσοχές και εξοχές. Ο συνδυασμός αυτός γεννά τη 'γλυπτικότητα', αλλά και την δύναμη και καθαρότητα της σύνθεσης. 

Ένας ανοδικός - καθοδικός υμιυπαίθριος διάδρομος - πεζόδρομος, ενσωματωμένος στην όψη του κτηρίου καθ΄όλο το μήκος της, ενώνει μια ελεύθερη περιπατητική πορεία ανάμεσα στο Κυλικείο του πρώτου ορόφου και το Roof - Garden του δώματος.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Κουφώματα