ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
27_06_2019

Μουσείο Μπενάκη σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο

Μαρία Κοκκίνου, Ανδρέας Κούρκουλας _ 2004

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Πολιτισμός
Χρόνος αποπεράτωσης
2004
Συνολική επιφάνεια
8500m2
Ιδιοκτήτης
Μουσείο Μπενάκη
Διεύθυνση έργου
Πειραιώς 138, Αθήνα, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Επέμβαση σε υπάρχον κτίσμα με προσθήκη ενός ορόφου. Οι γενικές αρχές της αρχιτεκτονικής σύνθεσης βασίζονται στην ιδέα ενός εσωστρεφούς κλειστού κτιρίου - κιβωτού που ανοίγεται στο εσωτερικό του (αίθριο). Η κλειστότητα και επιπεδότητα των εξωτερικών τοίχων με τα ελάχιστα αναγκαία ανοίγματα – σχισμές αντιστρέφεται στο εσωτερικό αίθριο, όπου κυριαρχεί η διαφάνεια και η αίσθηση του βάθους με τη διαστρωμάτωση των διαδοχικών επιπέδων των υλικών - ξύλινες περσίδες, περιμετρικοί μεταλλικοί εξώστες στις τρεις πλευρές και υαλοπέτασμα με μεταλλικό πλέγμα μπροστά από την ράμπα. Η κίνηση των επισκεπτών στον χώρο του αίθριου αποτελεί στοιχείο τελετουργικό – θεατρικό. Υπάρχουν πολλαπλές προσβάσεις στους εκθεσιακούς χώρους ώστε το κτίριο να μπορεί να αναπτύξει πολλά εκθεσιακά σενάρια. Η επιλογή των υλικών που επενδύουν το κτίριο βασίστηκε στο χρώμα, στην υφή, στην αίσθηση διαφάνειας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συνεργάτες αρχιτέκτονες
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
Παντελής Αργυρός Συνεργάτες : Χ. Αργυρός, Αγγ. Αδαμοπούλου, Β. Βελώνη
Σύμβουλος ακουστικής
Σύμβουλος θεάτρου
Σύμβουλος οπτικοακουστικών εγκαταστάσεων
Σύμβουλος φωτισμού
Φωτογραφία