ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
04_03_2021

Μονοκατοικία στο Ψυχικό

Χριστίνα Λουκοπούλου, Ηρώ Μπερτάκη, Κωστής Πανηγύρης _ 2011

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
2007-2009
Χρόνος αποπεράτωσης
2011
Συνολική επιφάνεια
1570m2
Επιφάνεια οικοπέδου
960m2
Διεύθυνση έργου
Λεωφόρος Διαμαντίδου 75, Ψυχικό, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το έργο αφορά σε μονοκατοικία 700m2 στο Ψυχικό. Το οικόπεδο, έκτασης 1570m2 είναι γωνιακό και χαρακτηρίζεται από μεγάλη υψομετρική διαφορά των δρόμων που το περιβάλλουν. 

Oι όγκοι που αποτελούν την κατοικία διατάσσονται κατά μήκος των πλαϊνών ορίων του οικοπέδου παρέχοντας έτσι στον βασικό υπαίθριο χώρο της με την πισίνα την απαραίτητη απομόνωση και ιδιωτικότητα σε σχέση με τις γειτονικές ιδιοκτησίες. Παράλληλα, ο υπαίθριος χώρος - κήπος οριοθετείται προς τους παράπλευρους δρόμους με πυκνή φύτευση σε επάλληλα επίπεδα και με έντονη υψομετρική διαφοροποίηση, συνιστώντας έτσι ένα τόπο ηρεμίας και χαλάρωσης. 

Η κατοικία οργανώνεται σε δύο επίπεδα τα οποία διαφοροποιούνται όσον αφορά στον όγκο και τα υλικά. Ο όγκος του ισογείου σε σχήμα Γ, στεγάζει τους χώρου διημέρευσης κι ενοποιείται οπτικά και λειτουργικά με τον κήπο διαμέσου μεγάλων ανοιγμάτων. Οι περιορισμένες κατακόρυφες επιφάνειες επενδύονται με μάρμαρο όμοιο με τα σκληρά δάπεδα του υπαίθριου χώρου ή χρωματίζονται στην ίδια απόχρωση. 

Σε αντιδιαστολή, ένας επιμήκης, έντονα διακριτός λευκός επιχρισμένος όγκος με ανατολικό προσανατολισμό, που περιλαμβάνει τα υπνοδωμάτια, ίπταται πάνω από τη βάση του ισογείου, και εντείνει την κυρίαρχη οριζόντια διάσταση της κατοικίας. 

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Δημοσιεύσεις
  • Ύλη & κτίριο, City houses, 2014, σσ. 161-173.