ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
06_03_2021

Μονοκατοικία στο Φάληρο

Τάκης Εξαρχόπουλος, Φώτης Παπασταμάτης _ 1987

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
1985
Χρόνος αποπεράτωσης
1987
Συνολική επιφάνεια
230m2
Επιφάνεια οικοπέδου
575m2
Διεύθυνση έργου
Άρεως, Παλαιό Φάληρο, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Χαρακτηριστικά στοιχεία του περιβάλλοντος χώρου είναι οι διώροφες και τριώροφες πολυκατοικίες της δεκαετίας του 1960 και του 1970 και η παντελής έλλειψη ευρύτερου ορίζοντα. Από την άλλη μεριά, το οικόπεδο, με έκταση 575,00m², έχει χαρακτηριστικό στοιχείο μια μοναδική σε μέγεθος και θέση καρυδιά.

Ένας κυκλικός υπαίθριος χώρος με διάμετρο 7,50m, πάνω στη διαγώνιο βορρά-νότου της τετράγωνης κάτοψης, στρέφει τη διώροφη κατοικία προς την ημικυκλική πορεία του ήλιου και διαμορφώνει τον ιδιωτικό χώρο καθημερινής διαβίωσης. Έννοιες, όπως «Κύκλος της Ζωής» και «Σκήνη της Ζωής», βρίσκουν την έκφρασή τους μέσα σε αυτήν την ιδέα, που δημιούργησε την αρχιτεκτονική λύση.

Στο ισόγειο, πάνω στην περιφέρεια του κυκλικού υπαίθριου χώρου, εντάχθηκαν η είσοδος, το καθιστικό, η τραπεζαρία, η κουζίνα. Στον όροφο, τα παιδικά υπνοδωμάτια και το υπνοδωμάτιο των γονέων. Ο διώροφος χώρος της κλίμακας τοποθετήθηκε στην βόρεια γωνία του κτηρίου.

Το υπόγειο περιλαμβάνει χώρο στάθμευσης δύο οχημάτων, εργαστήριο, αποθήκη και λεβητοστάσιο και επικοινωνεί εσωτερικά με το ισόγειο.

Όλοι οι κύριοι χώροι της κατοικίας έχουν άπλετο φωτισμό, άφθονο ηλιασμό κατά τη χειμερινή περίοδο, επαρκή και διαμπερή αερισμό, ένω, κατά τη θερινή περίοδο, η όχληση από τον ήλιο περιορίζεται από το πυκνό φύλλωμα της καρυδιάς, η οποία σκιάζει την κυλινδρική επιφάνεια, που, σε αντίθεση με το λευκό χρώμα του υπόλοιπου κτηρίου, έχει βαφεί με ένα υδαρό, διάφανο κίτρινο.

Στην καρυδιά το κτήριο και η κυκλική βεράντα έχουν βρει τη φυσική τους ομπρέλα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Δημοσιεύσεις
  • Θέματα Χώρου και Τεχνών, τ. 21, 1990
  • Πάνθεον, τ. 980, 5 Μαρτίου 1991
  • Πάνος Τσακόπουλος, ‘Αναγνώσεις της Ελληνικής Μεταπολεμικής Αρχιτεκτονικής’, Αθήνα: Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, 2014