ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
22_04_2019

Μονοκατοικία στην Κέα

Μαρίνα Στασινοπούλου, Κωνστάντιος Δασκαλάκης _ 2012

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
2007-2010
Χρόνος αποπεράτωσης
2012
Συνολική επιφάνεια
150m2
Επιφάνεια οικοπέδου
6000m2
Ιδιοκτήτης
Ιδιώτης
Διεύθυνση έργου
Κέα, Κυκλάδες

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Έντονα στοιχεία της ανατολικής πλευράς της Κέας αποτελούν η χαρακτηριστική τοπογραφία με την επιβλητική θέα, οι αγριοβελανιδιές, που σίτησαν τους ντόπιους σε δύσκολες περιόδους, και οι ιδιαίτερες κατασκευές: τόσο οι ‘όχτες’, που διαφορφώνουν το επικλινές έδαφος σε σχετικά οριζόντια επίπεδα, όσο και οι  στεγασμένες ‘καθηκιές’. Δύο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτών των τελευταίων αποτελούν: ο ‘γκντούντος’, το κενό που αφήνει η λίθινη κατασκευή από το σκαμμένο έδαφος, προκειμένου να αποστραγγίζουν τα νερά, και η συνήθης συνύπαρξη ενός πιο κλειστού χώρου (σταυλί) με έναν πιο ανοιχτό (στεγάδι), διαμορφώνοντας διαφορετικών ποιοτήτων κενά.

Τα παραπάνω αποτελούν και αναγνώσιμα στοιχεία του έργου: η διατήρηση όλων των δέντρων, η αναδιαμόρφωση με πεζούλες των επιπέδων επί των οποίων εδράζεται το νέο κτίσμα, ο σχεδιασμός των χώρων που είτε ορίζονται ως αυτόνομοι όγκοι, είτε ‘προκύπτουν’ ως κενά ανάμεσα σε αυτούς τους όγκους.

Το πρόγραμμα τοποθετείται επάνω σε μία ‘όχτα’διαμορφωμένη εκ νέου. Ο προσανατολισμός του είναι προς τη θάλασσα. Στην πίσω πλευρά, αποκολλάται από τον αναλληματικό τοίχο, διαμορφώνοντας ένα χώρο που ορίζει την πορεία προς το κτίσμα. Οι βασικές επιμέρους ενότητες του προγράμματος (καθημερινό και δύο υπνοδωμάτια) οργανώνονται σε διακριτούς όγκους, οι οποίοι αφήνουν κενά μεταξύ τους. Αυτά τα κενά αποτελούν χώρους μετάβασης ή εξυπηρέτησης (είσοδος στην κατοικία και διάδρομος κίνησης εντός του κτίσματος, λουτρά). Διακρίνονται με αυτό τον τρόπο, οι γεωμετρικά αυστηροί χώροι των λειτουργιών και τα πιο ιδιότυπα κενά που ρέουν ανάμεσα στους πρώτους.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Διακρίσεις
  • Βραβεία 'ΔΟΜΕΣ 2013', βραβείο (κατ' ισοβαθμίαν) στην κατηγορία 'Καλύτερο πραγματοποιημένο έργο των ετών 2010-2012'.

'Το έργο αυτό παρουσιάζει εκπληκτική πειστικότητα και μια σπουδαία ερμηνεία της κατασκευής μέσα σε ένα αγροτικό περιβάλλον, με χρήση σύγχρονων κατασκευαστικών συστημάτων, χωρίς ιστορικιστική μίμηση, με μια εγγύτητα που είναι σχεδόν φυσική και χωρίς πολυπλοκότητα. Υπάρχει μια κάποια αρμονία στην υλική απόδοση και μια αμεσότητα στη χρήση αυτού που είναι διαθέσιμο, για να παραχθούν τόσο το εξωτερικό, όσο και το εσωτερικό του σπιτιού. Η ακραία έλλειψη διακόσμου καταλήγει σε ένα πειστικό αποτέλεσμα και υπόσχεται μια πολύ ευχάριστη οικιακή ατμόσφαιρα.' Iñaki Ábalos

Links
  • vimeo.com Ημερίδα ΔΟΜΕΣ INDEX 2013