ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
13_11_2018

Μικρή εξοχική κατοικία και κήπος κοντά στην πόλη

Νίκος Σκουτέλης, Flavio Zanon _ 2008

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Κατοικίες
Χρόνος μελέτης
2002-2005
Χρόνος αποπεράτωσης
2008
Συνολική επιφάνεια
58m2
Επιφάνεια οικοπέδου
1046m2
Κόστος
64000€
Ιδιοκτήτης
Ιδιώτης
Διεύθυνση έργου
Οικισμός Αγάκου, Γάζι, Ηράκλειο

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η μικρή αυτή κατοικία 55 τ.μ. κατασκευάστηκε σε οικόπεδο 1.000 τ.μ. στις παρυφές της πόλης του Ηρακλείου, σε πολεοδομημένη, αναπτυσσόμενη περιοχή, με σκοπό την ξεκούραση των ιδιοκτητών τα σαββατοκύριακα και την ενασχόλησή τους με την κηπουρική. Στις βασικές επιλογές σχεδιασμού περιλαμβάνονται: η εσωστρέφεια της κατασκευής εντος των ορίων του διαμορφωμένου κήπου και η αδιαφορία για θέαση προς τον θαλασσινό ορίζοντα στα βόρεια. Πρόκειται λοιπόν για  ένα χώρο ημιυπόγειο με ένα ημιυπαίθριο επίσης στο ίδιο χαμηλό επίπεδο, ένα μεγάλο ενιαίο χώρο επί αυτού, με βεράντα σε πρόβολο και τους υγρούς χώρους πίσω στον πυργίσκο. Επιπλέον των καθαρών όγκων, η είσοδος μέσω των πέντε σκαλοπατιών, διαμορφώνεται ως εξάρτημα, εκεί όπου οδηγούν οι διάδρομοι που εμπλέκονται με τις φυτεύσεις στον κήπο. 

Συνδυάζονται δύο κατασκευαστικοί τύποι: μια στιβαρή βάση / υπόγειος χωρος αποθήκης από τοιχεία οπλισμένου σκυροδέματος και η προέκτασή της καθ’ ύψος με ελαφρότερη κατασκευή από μεταλλικές δοκούς και επενδύσεις με πλακέ θαλάσσης. Η βάση από μπετόν διαμορφώνει πυργίσκο στην βόρεια πλευρά της όπου τοποθετούνται οι βοηθητικοί χώροι και οι ηλιακοί θερμοσίφωνες  επί του δώματος.

Τα τρία υλικά που απαρτίζουν την κατασκευή είναι πάντοτε εμφανή σε κάθε μέρος. Έξω επενδύεται με πάνελ πλακέ θαλάσσης και συμπληρωματικά ελάσματα λαμαρίνας στις αρθρώσεις με δοκούς και παράθυρα. Εσωτερικά οι γυψοσανίδες συνδυάζονται με τη σταθερή επίπλωση, όπου χρησιμοποιείται ο ελεύθερος χώρος μεταξύ των δοκών της φέρουσας κατασκευής.