ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
24_10_2019

Μετατροπή πρώην σχολής χορού σε Αρχιτεκτονικό Γραφείο - Εργαστήριο

Γιάννης Γιαννούτσος _ 2015

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Κατηγορία
Γραφεία
Χρόνος μελέτης
2014-2015
Χρόνος αποπεράτωσης
2015
Συνολική επιφάνεια
125m2
Κόστος
20000€
Διεύθυνση έργου
Εξάρχεια, Αθήνα, Αττική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η ιδέα αφορά στην επανάχρηση ενός υπάρχοντος κελύφους, μιας πρώην σχολής χορού. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός αρχιτεκτονικού γραφείου και εργαστηρίου σε δυο επίπεδα. 

Στο ισόγειο επίπεδο οργανώνεται το αρχιτεκτονικό γραφείο. Στον κεντρικό αυτό χώρο, άλλοτε αίθουσα διδασκαλίας, επιδιώκεται η διατήρηση του υφιστάμενου χαρακτήρα του, με το ξύλινο πάτωμα και τους καθρέφτες. Η ισόγεια θέση του προσφέρει άμεση οπτική επαφή με το δημόσιο πέρασμα. Σχεδιάζεται εκ νέου ο εξοπλισμός, όπως και η τράπεζα, όπου εργάζονται τα μέλη του γραφείου. Η βιβλιοθήκη επίσης διατάσσεται στον κεντρικό χώρο, αποτελώντας προέκτασή του, ενώ η ύπαρξη wc, κουζίνας και χώρου ανάπαυσης τον ολοκληρώνουν λειτουργικά. 

Στο κάτω επίπεδο δημιουργείται ένας ενιαίος ευέλικτος χώρος εργαστηρίου, που λειτουργεί και ως εκθεσιακός. Ο χώρος αυτός, άλλοτε τα αποδυτήρια της σχολής, αποκτά ένα βιομηχανικό ύφος, με την αποκάλυψη της πλάκας από σκυρόδεμα και την κατασκευή νέου βιομηχανικού δάπεδου. Δημιουργούνται, επίσης, αποθήκη εργαλείων και βοηθητικοί χώροι. Κύριο ρόλο παίζει η εκτόνωση του εργαστηρίου σε ένα ημιυπαίθριο χώρο, απ’ όπου γίνεται και ο φωτισμός του. 

Η πρόσβαση στο γραφείο γίνεται από την είσοδο της πολυκατοικίας, ενώ στο εργαστήριο από ανεξάρτητη κλίμακα παραπλεύρως του δρόμου. Τα δυο επίπεδα επικοινωνούν εσωτερικά.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Φωτογραφία

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Διακρίσεις
  • Βραβεία 'ΔΟΜΕΣ 2016', Έπαινος στην κατηγορία ‘Καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα των ετών 2011-2015’.
Δημοσιεύσεις
  • ΔΟΜΕΣ 0715, 'Βραβεία 2016', τ. 134, 2016.